Специализираният сайт  bgtoll.bg закупуване и конвертираме на електронна винетка вече работи. Стикерите са разделени на три групи - коли до 3,5 тона, превозни средства от 3,5 до 12 тона и останалите с по-голяма маса.

Системата позволява електронната винетка да бъде активирана за определена дата, в която да започне да действа. Срокът не може да е по-дълъг от 30 дни от датата на купуване.

Ако някой си купи електронна винетка на 27 декември, ще може да я ползва от 1 януари, обясни проф. Олег Асенов от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Първо ще се избира държавата, в която е регистрирано превозното средство, след това се изписва регистрационният номер, а накрая и периодът.

Системата автомаично изчислява докога най-късно може да се ползва електронната винетка, тоест - кога изтича. Има опция по желание да се въведе имейл адрес, на който да се получи фактура в пи ди еф формат. Тя служи единствено потребителят да види, че плащането му е регистрирано или пък да напомня докога е валидна.

Не трябва да се принтира и носи в колата, шофьорът няма такова задължение, обясни Асенов.

Следваща стъпка на сайта е да се потвърди, че реален потребител използва сайтът.

“Електронната винетка е анонимен продукт”, каза експертът. Не се изисква нищо друго освен регистрационен номер на автомобил.

Последният етап е преминаване към плащане.