Кливията цъфти около месец

Когато купувате, гледайте да е с повече пъпки

В студените и къси дни кливията може да се превърне в онова пламъче, което ще стопля душата ви със своите оранжеви, жълти и червени багри. Тя е член на семейство Кокичеви и пристига от далечна Африка именно с тази цел. Отглеждането й в домашни условия е лесно, но си има някои тънкости.

За дълготраен цъфтеж изберете кливия с повече пъпки. Обикновено в търговската мрежа се предлагат млади растения с един цветонос на цена между 15 и 20 лeва. По-често кливията се среща в оранжев цвят, а жълтият, червеният и двуцветните сортове са истинска находка.

Когато внесете за пръв път цветето у дома, се постарайте първо да го приспособите. Оставете кливията на хладно и светло и едва след няколко часа я внесете на по-топло. Постепенното климатизиране намалява стреса. Препоръчваме да правите това с всяко ново цвете.

Позволявайте почвата да засъхва

Премахнете цветоноса, когато кливията прецъфти

Идеалната температура за кливията е около 20-25 градуса. Цъфтежът на новодомката ще продължи около месец, защото постепенно се отварят нови и нови цветчета.

Старайте се да поливате навреме. Важно е да оставяте почвата да засъхва между поливките. Така се оптимизира въздушният обмен около кореновата система. Не допускайте задържане на вода в подложката.

Ако въздухът в помещението е сух, оросявайте листата от време на време. Иначе върховете им некротират (което между другото се случва и при много други цветя в отоплителния сезон). По време на цъфтежа може да подхранвате с половин доза комплексен тор за цъфтящи. Не забравяйте да забърсвате листата с влажна кърпа, за да ги почиствате от прах.

Когато цветовете прецъфтят, на тяхно място ще се оформят кръгли зелени плодчета. Ако ги оставите, ще узреят ще добият червен или виолетов цвят. Въпреки естетиката на плодчетата, препоръчваме да предотвратите образуването им, като отрежете цветоноса.

Прецъфтялата кливия обгрижвайте, както обикновено. През пролетта може да я изнесете навън, а когато започне отново да става студено, приберете и засушете и дайте почивка от около 2 месеца. Така ще провокирате нов цъфтеж тъкмо навреме.

Амарилисът може и без почва

Колкото е на по-топло, толкова по-бързо цъфти

Последните тенденции при това невероятно цвете е да се предлага без почва. Възможните варианти са:

луковицата да е удобно настанена в красив стъклен съд без субстрат;

луковицата да е в съд с екопочва, камъчета или цветни пясъци;

луковицата с малко почва да е потопена във восък (образува се крушка);

саксията да е скрита в мъх, вълна или някакъв тестил;

Естествено кралската особа дава множество възможности за творчество (както на снимката) и задоволява всеки каприз. В каквото и да се намира луковицата, е важно да се внимава с поливането. Задържа ли се вода в съда продължително време и има ли допир до луковицата, то задължително започва гниене. Внимавайте!

Колкото по-топло е в помещението, толкова по-бързо ще се радвате на цветове, но високата температура има и отрицателни последствия. Топлината провокира прекалено израстване на цветоносното стъбло. В последствие цветето става неустойчиво, особено ако съдът е малък. В същото време се стига и до по-бързото прецъфтяване на отделните цветове. Помислете дали искате бърз ефект, или дълготраен цвят, и тогава преценете къде да настаните цветето - на топло или на хладно. Не забравяйте, че мястото задължително трябва да е светло.

Когато цветовете прецъфтят, отрежете цветоноса и продължете да се грижите за луковицата. Листата трябва да получат достатъчно внимание, за да натрупат хранителни вещества за следващия цъфтеж.

Лалетата се появиха на пазара

Цветовете са нетрайни на топло

Лалета, зюмбюли, нарциси, минзухари и какви ли още не пролетни цветове започнаха да завладяват цветарските магазини. Всеки от нас иска пролетта да идва по-бързо, а изброените цветя навяват повече пролетно настроение, отколкото снежинки. Пък и цената е приемлива. В зависимост от вида и броя луковици в една саксия тя започва от 3-4 лв. и може да достигне до 12-15 лева.

Какво обаче е нужно, за да удължим периода на цъфтеж при студоустойчивите луковични цветя? Ами, много просто! Трябва да имитираме пролетните условия на открито. Това означава, че температурата е от съществено значение. По-ниската температура в помещението удължава живота на цветовете. Разбира се, само тя не е достатъчна. Необходима е ярка светлина, защото иначе цветоносните дръжки се издължават. Тогава има опасност от пречупване. Освен това е важно да се поддържа и оптимален воден баланс. Почвата да е влажна. Не бива да подгизва или да пресъхва.

Единственото, от което луковиците нямат нужда в периода на цъфтеж, са торове. След прецъфтяване продължете да се грижите за луковиците и листната маса. Когато тя отмре сама, е време за почивка. Приберете ги на сухо и хладно до есента. Тогава можете да ги засадите отново.