При начален етап на вкисване, лекува ли се виното?

18 декември 2018
В лозята
30852
Няма снимка
Когато виното е преценено като годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране
1 2 3
 

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не

Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

Вкисването се дължи на оцетнокисели бактерии, които се съдържат в много малки количества още в процеса на ферментация, но те не го подозират. Важно е да не се създават благоприятни условия за тяхното развитие.

Това означава да не допускате наличие на въздух над повърхността на виното, за което много пъти сме повтаряли - а именно, че младото вино не трае непълни съдове и иска да няма въздушна камера.

Трябва да се споменат предимствата на неръждаемите съдове, за които много стопани вече ни питат. Те имат плаващ капак, обемът им е от 100 до 1000 л.

Капакът е подвижен и създава много удобства, защото с напомпване се фиксира така, че над повърхността на виното да няма въздух.

Плюсът е и в това, че дори и ако температурата е по-висока, при липса на въздух, виното не вкисва.

За опазване от болестта е добре да се знае, че ако виното е в стъклени дамаджани с тапа, пак трябва да не се оставя въздух или не повече от 1-2 сантиметра в гърловината.

Като една от най-опасните болести оцетното вкисване. се лекува само в началото... а силно вкиснатите вина не подлежат на оправяне.

Причинителите са няколко вида оцетно-кисели бактерии. Всичките са аеробни и се развиват при широк достъп до въздуха.

Нападат се най-често слабоалкохолни, бедни на екстракт вина, съхранявани в непълни бъчви.

Бактериите, които са причинители, направо превръщат алкохола в оцетна киселина.

Първите признаци са неприятният кисел вкус и лек мирис на оцет.

Внимание:

Много стопани не знаят, че развитието на болестта може да започне още по време на алкохолната ферментация.

Оособено, ако тя протича при висока температура (над 35 градуса). Обикновено това се случва при ферментация с плаваща шапка без периодично разбъркване и потапяне в течната среда.

Решаващо значение имат прилагането на правилна технология, използване на серен двуокис, поддържане на бъчвите с вино пълни, чрез редовно доливане и спазване на отлична хигиена в помещението.

Когато болестта е в начален стадий...

И виното според вас е още годно за пиене, процесът може временно да се спре чрез сулфитиране с дози 8-10 г серен двуокис за 100 литра вино. След сулфитирането се бистри и филтрира за отстраняване на бактериите.

Третираното вино може да се подобри вкусово, като се купажира - да се смеси с друго здраво, но трябва пак бързо да се консумира.

Леко вкиснато вино може да се подобри до известна степен, ако се прекара през здрави, пресноферментирали джибри. Настойването продължава от 24 до 48 часа, след което виното се оттака и се прехвърля в чиста напушена бъчва. Този начин на лечение обаче не е възможен сега през декември.

В напреднал стадии

Няма лекуване. Такова вино се изварява за ракия. Но, за да е ракията с добри вкусови качества, преди изваряването киселината пак трябва да се неутрализира. Това се постига, като се внесе натриев бикарбонат (сода за хляб).

Количеството на содата зависи от степента на вкисване. Обикновено за 100 л вино са достатъчни 2-3 пакетчета по 100 г.

Неутрализирането може да се извърши и с пепел от огнище. В този случай достатъчни могат да се окажат 3-4 лопати пепел за 100 л вино, която се внася едновременно със зареждането на казана с виното.

Химически средства не помагат за лекуването, както питаха тези дни някои наши читатели. Те се интересуват дали да опитат с натриев бикарбонат, калциев карбонат (мраморен прах) и др.

Отговор: Полза няма, защото внесени във виното те първо се свързват с винената киселина, която е по-силна от оцетната. Обработеното така вино ще получи плосък нехармоничен вкус.

Още от В лозята
0

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

0

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

0

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

0

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

0

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Последни новини
0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

0

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

0

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Два ТИР-а с български регистрационни номера са се сблъскали и преобърнали на пътя Гюргево-Букурещ в близост до селището Узуну, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на говорителя на Окръжния инспекторат на полицията в Гюргево Кристиан Шуца. По думите на говорителя в резултат на сблъсъка единият шофьор, на 33 години, е починал,

Украйна призова Русия да признае отговорността си в свалянето на малайзийския пътнически самолет полет МН17 с руска ракета през 2014 г. над сепаратистката източна част на Украйна, след като международната следствена група днес предяви обвинения в убийство на трима руснаци и един украинец, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Повярвахме си, като тръгна, това бе повратният момент, казват момчетата Кметът Димитър Николов отпуска 18 500 лв. на “Механо тийм” за престижното състезание на Острова Бургас приема за кауза участието на създадения от ученици електромобил на финала на Shell Eco-marathon, престижното състезание в Лондон, което ще се проведе от 29 юни до 5 юли.