Проект на наредба за изменение и допълнение на наредба № 10 от 2009 г. променя някои изисквания за максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражите.

Изменя се приложение към наредбата, за да съответства на регламент (ЕС) № 2017/2229 от 4 декември 2017 г. по отношение на максимално допустимите граници за олово, живак, меламин и декохинат.

Целесъобразно е максимално допустимата граница за олово в меден оксид да бъде адаптирана. А във връзка с максимално допустимата граница за живак става ясно, че много съпътстващи и странични продукти на хранително-вкусовата промишленост, предназначени за храни за домашни любимци, са основно от риба тон и ще е целесъобразно също да се актуализира максимално допустимата граница за живак в риба и други водни животни и получените от тях продукти, предназначени за производство за храни за домашни любимци.

В добавката гуанидинооцетната киселина, като фуражна добавка за пилета за угояване, кокошки и петли за развъждане и свине, се съдържа меламин до 20 мг./кг., но все още не е определена максимално допустима граница за меламин в гуанидинооцетната киселина, казват от МЗХГ.

Мотивите и проектът на наредба са публикувани за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на земеделието и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища до 13 януари 2019 г.