Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса, захар. Интересът към соргото се обяснява и с това, че се развива успешно и при неблагоприятни, дори екстремни климатични условия, каквито наблюдаваме през последните години. Също така соргото е отлична алтернатива на царевицата на полета, където водните ресурси са ограничени, а почвите - замърсени.

Земеделските производители, които се осмелиха да я отглеждат, видяха че тя предлага големи производствени възможности и от нея може да се печели.

По мнение на агроспециалистите, фермерите имат нужда от повече информация за културата, за да научат по-добре за предимствата й и технологията на отглеждане.

Соргото е сред най-икономичните култури, тъй като не изисква сериозни разходи.

Освен това може да се засява като втора култура, но след рано прибрани предшественици като ечемик или грах.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 20 декември.