Руските стопани са посъветвани да отглеждат културата

Износът на ръж се е удвоил през последния сезон, а вътрешните цени в Русия за година са нараснали с повече от 40%.

Освен това от юли до октомври 2018 г. Русия e изнесла 147 хил. тона ръж за 20 млн. долара, сочат данните на Федералната митническа служба, цитирани от Зерно онлайн.

Така за първите четири месеца на настоящия сезон руското селското стопанство е експортирало два пъти повече, отколкото през целия минал сезон, докладва аналитичният център на SovEcon. Според митническата статистика от юли 2017 г. до юни 2018 г. износът на ръж от Русия възлиза на 67 000 тона, включително през юли-октомври 2017 г. - 26 хил. тона.

Високите темпове на износ се подкрепят от

увеличеното търсене на ръж от страните от ЕС

обясняват анализаторите.

Увеличава се вносът на руска ръж от Германия до 25 хил. тона през юли-октомври 2018 г. За първи път от септември 2015 г. селскостопанската култура е транспортирана и до Испания - от юли до октомври, пратките до тази страна възлизат на 11 хил. тона.

В същото време реколтата в Русия тази година е рекордно ниска, отбелязва SovEcon, защото за руските селскостопански предприятия е нерентабилно да  отглеждат културата, казаха от NHS на годишната конференция "Agroholdings Русия - 2018". Но като се вземат предвид текущите цени, вече се очаква производството да се увеличи. Мотивите за това са в цените. Според данните на аналитичната компания ProZerno само през последната седмица индексът на цените за хранителна ръж се е увеличил със 7% до 9035 рубли на тон, като миналата година, на същата дата е бил на ниво от 5371 рубли за тон.

По повод увеличения интерес от чужбина ръководителят на Министерството на земеделието за региона на Москва Андрей Разин е посъветвал земеделските стопани да увеличат производството на ръж и да запълнят съществуващия дефицит на това зърно.