Едно от доста разпространените заболявания, което бързо може да обхване всички кокошки, е инфекциозният ларинготрахеит

Обикновено се развива с настъпване на зимния сезон. Повишената влажност и ниската температура в кокошарника създават комфортни условия на вируса. Предавайки се по въздушно-капков път, вирусът се размножава в лигавицата на дихателните органи и на клоаката на птиците, предизвиквайки дразнене, отечност и възпаление.

Симптомите са:

кокошките стават слабо подвижни; стоят накокошинени; дишането става шумно, чува се сумтене и хрипове; наблюдават се пристъпи на кашлица; яйцеснасянето намалява; възпаляват се лигавиците на дихателните органи; областта на клюна и очите придобива синкав оттенък; наблюдава се конюнктивит.

Смъртността вследствие на заболяването е от 13-14 до над 60%.

Дезинфекцията спасява от кокошинки- кръвопийци

Сега е моментът да не допуснете опасните за птиците кокошинки-кръвопийци да презимуват в кокошарника, а напролет да нападнат яростно птиците.

Ефективната борба с кокошинките включва основна дезинфекция на целия кокошарник, като се обърне особено внимание на местата, където кокошинките обичат да се крият - всички пукнатини и цепнатини, кацалките, стените и тавана.

Не трябва да оставяте за зимуване опаразитени с кокошинки птици. Те също трябва своевременно да са били третирани - с изкъпване чрез потапяне, обяснява д-р Валентин Иванов, квмн, като им се пазят главата и човката им, за да се избегнат отравяния.

За унищожаване на паразитите се използват различни акарицидни средства като неостомозан, айкън, циперметрин и др.

За унищожаване на незрелите форми на паразита обработката е добре да се направи неколкократно през 2 седмици.

Водата, която се използва за разтваряне на акарицидния препарат, може да се остави на слънце за 4-5 часа, за да се отвърне, но в никакъв случай не използвайте топла вода.

Прашна баня прогонва паразитите

В сандъче с пепел (дървесна или събрана просто от улицата) се добавя едно-две пакетчета сяра и се разбърква добре.

Птиците обичат да си правят прашни бани и по този начин сами се лекуват от паразитите.

Възстановяващи електролити

Предлагаме ви рецепта, по която може да си направите сами електролитен разтвор за вашите кокошки, което ще им гарантира добра хидратация и зимен тонус. Ще ви трябват:

8 чаени лъжички захар; половин чаена лъжичка морска сол; половин чаена лъжичка сода за хляб; половин чаена лъжичка калиев хлорид (от аптеката).

Разбъркайте сухите съставки и ги съхранявайте в добре затворен съд. Към 1 л вода добавете по 1,5 чаена лъжичка от сместа.

Профилактично давайте електролитния разтвор вместо питейна вода. За болни птици сложете 2 чаени лъжички сухи съставки в чаша вода и давайте от разтвора на капки в клюна на птицата.

От настинка до бронхопневмония

Бронхопневмонията при кокошките може да започне като самостоятелно заболяване или да е следствие на простуда и възпаление на бронхите на птиците

Признаци на бронхопневмония при кокошките:

апатичност и вялост; тежко, шумно дишане със сумтене и хрипове; хрема с постоянно отделящ се секрет, който като засъхва още повече блокира дишането; възможна поява на конюнктивит.

Често пъти болната от бронхопневмония птица лежи през целия ден и напълно спира да се храни.

Веднага изолирайте такава кокошка и повикайте ветеринарен лекар. Следвайте изписаното от него лечение.

Освен това добавете в дажбата на птицата минерални добавки и отвара от коприва

Основните мерки за профилактика на бронхопневмонията е спазването в кокошарника на оптимална влажност на въздуха и комфортен температурен режим.

Кокошките “дремят” заради лоша хигиена

През зимата кокошките се "одремват" заради заболяването птичи тифоид, който за разлика от пулорозата, която засяга малките пиленца, поразява по-възрастните птици.

Птичият тифоид се предава чрез инфектирани фекалии на умрели птици, облекло, обувки, инвентар и др. Болните хвъркати са апатични, имат жълто-зелени диарични изпражнения, "дремят", черният дроб е отекъл, със светли петна, яйчниците са безформени, с тъмночервени жълтъци.

След добра термична обработка и изхвърляне на вътрешностите закланите болни птици може да се използват за храна.

Изолирайте веднага болните от здравите птици и веднага се консултирайте с ветеринарен лекар, който да предпише съответното лечение. Ако то не помогне, всички заразени птици се унищожават и се прави пълна дезинфекция на кокошарника

Трябва да знаете, че пилето, излюпено от яйце от заразена кокошка, също е носител на пулороза и в повечето случаи се разболява веднага след излюпването.