Зимата е най-сложният период при отглеждането на кокошките и за осигуряването на балансирани дажби, така че те да продължат да снасят яйца.
Зимната дажба трябва да съдържа основно:
кореноплоди; картофи; зеле; сено; овес, просо и др.; тиква; смлени яйчени черупки; рибено брашно и рибено масло; стрити миди; стрит тебешир; пясък; млечни продукти.
От кореноплодите през зимата е целесъобразно се изхранват моркови и фуражно цвекло
Тези зеленчуци са особено полезни. Преди изхранването на птиците ги почистете и измийте добре и ги настържете. Може да ги давате както сурови, така и сварени.
Тиквите също са много полезни и подходящи за зимно изхранване на носачките, тъй като поради дългия им срок на съхранение ще може да ги използвате до средата и дори до края на зимата. Птиците кълват сами вътрешността, птицевъдът само трябва да разреже тиквата и да я сервира с кората надолу.
Почистените и добре измити картофи се варят смачкват и се дават на кокошките.
Добре измитите черупки от яйца леко се запичат във фурната и се счукват на дребно.
Рибеното масло е много важно за носачките през зимните месеци.
Тебеширът, пясъкът и стритите миди също са жизненоважни за зимния кокошарник.
Пълни хранилки - 3-4 пъти дневно
Храненето на кокошките носачки трябва да бъде редовно и да се спазва определен режим. От това зависи дали ще събирате яйца от зимните полози.
Носачките трябва да получават храна 3-4 пъти в денонощието:
първо хранене - след сутрешното събиране на яйцата;
второ хранене - около 13.00-14.00 ч.;
трето хранене - 60-100 минути преди лягане на кокошките;
четвъртото - допълнително, хранене може да е между основните, като това е своеобразно леко подхранване.
Забранено за изхранване!
Ако изхранвате на кокошките си изгнили или развалени продукти, рискувате птиците ви да развият различни опасни заболявания като чревни инфекции, глисти, запушване на гушата - мека или твърда гуша, и др.
Ето кои други храни са забранени за изхранване:
плесенясали;кисели;прокиснали; сурови картофи и обелки цели кореноплоди.
Не забравяйте да проверявате всички кухненски остатъци, които давате на кокошките. В тях в никакъв случай не трябва да има целофан, връвчици, метални части и др.
Изисквания към състава на дажбата
Комбинираният фураж може да е заводски или пък фуражите може да се комбинират вкъщи. За да го направите сами, трябва да знаете какъв е необходимият му състав.
Той е различен в зависимост от сезона, възрастовата категория, породата и условията на отглеждане. Той може да съдържа:
пшеница (в нея има много витамини и белтъчини);
царевица (съдържа много растителни мазнини);
смес от въглехидрати (кореноплоди, различни зърнени смески, тикви);
белтъчини (рибено, месокостно и брашно от бобови култури, коприва, дрожди, кюспе, млечни продукти);
минерални добавки (тебешир, сол, стрити миди);
витамини (зелени фуражи, плодове, мляко).
Различни витамини и минерални добавки може купите от ветеринарните аптеки.
Как се прави домашна смеска
Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство.
Максималното време за съхранение е 3 часа
Пресметнете дажбата така, че половин час след храненето хранилката вече да е празна.
Ако кокошките изкълват всичко за 5-10 минути, увеличете количеството, тъй като по-силните кокошки често избутват по-слабите и те остават гладни.
Празните хранилки старателно се измиват.
Топла вода за влажните
През зимата влажните смески се забъркват с топла вода или смеската се подгрява така, че кокошките да успеят да ги изкълват топли
Всички изхранвани фуражи трябва да са качествени. При липса на някой от компонентите го заменете с равностоен по хранителност.
В никакъв случай не прехранвайте носачките, тъй като те затлъстяват и престават да снасят.
В поилките в кокошарника винаги трябва да има чиста и загрята до 20 градуса вода.
Коментари