Какво не бива да забравяте и през зимата

Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

Ако сте набелязали някои стари и болни главини за изкореняване можете да го направите сега, когато времето позволява - през този месец и когато има тихи и слънчеви дни.

Ако температурите през месеца паднат и се задържат по-дълго време под критичните /в случая говорим за минус 25 градуса С/, тогава да знаете, че е време да предпазите лозовите растения от измръзване, чрез задимяване с влажна слама.

Непременно направете преглед на загрибаните пръчки

Ако някои от тях са изскочили над почвената повърхност ги коригирайте веднага, като ги приберете.

Ако в лозето ви няма наклон и са се образували мокри участъци и има преовлажняване от застояла вода налага се да я отведете чрез направа на канавки за оттичане.

Направете и проверка на напуканата кора и цепнатините на главините.

Проверява се за наличието на яйца от червения овощен акар и на жълтия ябълков акар, за да сте готови рано напролет с необходимите акарициди за борба с тези неприятели.

Ако есента сте закупили вкоренени лозички и сте ги оставили за засаждане през пролетта, трябва често да ги проверявате и да регулирате условията на съхранението им.

Влагата на въздуха да е 60-65%, а тази на пясъка в който са лозичките около 3-5%.

За да не прораснат преждевременно пъпките на лозичките и да не се нападнат от чернилка, още при съхранението е необходимо температурата в помещението да не превишава 6°С.

Проверете резниците, които съхранявате до пролетта
Проверете резниците, които съхранявате до пролетта