Интервю на Бертран Гардер, директор на PROMOSALONS - България, официален представител у нас на парижкото изложение

Вече стартира ФОТОКОНКУРС на мегапанаира

Победителят - безплатно в Париж!

- Г-н Гардер, през февруари догодина ще се състои световното изложение SIMA/SIMAGENA. Вие представлявате организаторите от френската фирма EXPOZIUM. Кои са акцентите в този най-голям в началото на 2019 панаир за агротехника и животновъдство?

- От името на организаторите на SIMA имаме удоволствието да поканим българските фермери и агробизнесмени да посетят световната среща на доставчици на земеделска техника и животновъдство на големия международен форум на професионалистите от сферата на земеделието- SIMA 2019. Изложението ще се проведе от 24 до 28 февруари 2019 в Изложбен парк Париж Норд Вилпент.

Един от основните акценти е обширният сектор за аграрна техника, обхващащ близо дваисет изложбени палати и открити площи, в които ще бъде показана най-съвременна и интовативна техника. В същото време ще работи и другата генерална част от изложението- SIMAGENA. Посещението в този втори сектор ще отговори на всички нужди на фермерите, които притежават малко или голямо животновъдно стопанство.

Най-актуални теми ще бъдат застъпени в цялостната програма на SIMA и те ще отговарят на нуждите и интересите на всеки земеделски производител или концесионер на земеделска техника. На SIMA ще намерите над 1 700 изложители от 40 държави.

- Какви сектори конкретно ще бъдат застъпени в 78-то издание на парижкия агросалон ?

- SIMA обхваща и основни, и по-второстепенни сектори в бранша. Ще бъдат изложени всякакви машини, а и такива за транспортиране на стоки и животни. Посетителите ще могат да видят най-модерна техника и за обработка на почвата, и за отглеждане на зеленчуци, картофи, цвекло, и за овощарство, и за защита на растенията, и за сервизно обслужване. Без съмнение интерес ще предизвикат и новите технологии и оборудване за развъждане и доене на животни, инструменти за дворовете и градините на хоби фермерите. И всичко това е предназначено за нуждите на иновативното, прецизно и биологично земеделие- едромащабно и градинско.

SIMA предлага цялостна оферта в няколко сектора:

самоходни машини за прибиране на реколтата, за съхранение и опаковане на цвекло, картофи, плодове и зеленчуци инвентар и почвообработващи машини, сервиз и услуги напояване на почвата и растителна защита, технологии за конвенционално, екологично и прецизно селско стопанство, както и NO TILL технологии

транспортиране на стоки и животни

оборудване за животновъди, силози, складове и помещения за съхранение на продукция

инвентар и услуги за дворни места и градини, както и всичко за хоби фермери и др.

Друга основна част от SIMA 2019 е SIMAGENA. Това е мястото където животновъдите и професионалистите в сферата на геномиката ще се срещнат с 200 европейски животновъди, говедовъди и селекционери, ще видят на живо 250 елитни говеда. Организаторите са се погрижили за отворени шоу-програми, аукциони, демонстрации на елитни породи говеда за месо като Обрак, Блонд д'Акитен, Шароле, Гаскон, Лимузин, Салер, както и млечни породи като Mонбелиард, Холстейн и др.

- По традиция на световните изложения иновативните машини, технологии и нововъведения биват поощрявани със специални награди. Ще получат ли и отличниците на SIMA 2019 призове от изложението?

- Да, разбира се. SIMA е изложение за новости в земеделието и в него действа специална система за награди и нововъведения "SIMA Innovation Awards" 2019. Наградите вече са определени от авторитетно международно жури от специалисти в основните сфери на земеделието. Наградени са 27 изявени постижения, особено полезни за фермерската практика. Две от тях са златни, 5 - сребърни и 20 бронзови. Представителите на тези фирми ще получат официално своите медали от директорката на панаира г-жа Мартин Деграмон, един от хората, които правят всичко възможно за поощряване на иновациите и постиженията в бранша.

- На SIMA 2017 гости на г-жа Деграмон и на мениджмънта на изложението бяха и двама млади българи- Ивон Гюзелева и Юлиян Банков, които спечелиха през 2017 г. специалния фотоконкурс на PROMOSALONS България за снимка от всекидневието на българското земеделие. Тази година има ли такъв фотоконкурс? Какви са правилата за участие в него?

- Да, има. Вашият вестник като наш медиен партньор вече публикува регламента на новия конкурс за фотоснимки за днешното българското земеделие. В регламента няма съществени различия от предишния конкурс от 2017 г. Но има промяна - сега ще бъде определен от гласуването по интернет само един печеливш, който ще бъде гост на изложението за три дни.

Конкурсът е насочен към българските земеделски производители и в него може да участва всеки, занимаващ се със селско стопанство, ако е регистриран като такъв. Участниците могат да бъдат растениевъди или животновъди. Всеки участник трябва да е регистриран като земеделски производител. Конкурсът има 5 категории: животновъдство, растениевъдство (зеленчукопроизводство, овощарство, зърнопроизводство, лозарство, семепроизводство и т.н.), земеделска техника, семеен живот във ферма и агробизнес (магазини за селскостопански инвентар, силози, хангари за съхранение на жито, агроаптеки).

Всеки кандидат може да участва с по една снимка от всяка категория (максимум 5 снимки).

Снимките трябва да се изпращат по електронната поща до PROMOSALONS България, официалния представител на изложението SIMA за България на адрес:e-mail: [email protected].

Темата на e-mail-а е "Кандидатура за ФОТОКОНКУРСА SIMA 2019". В мейла трябва да има още име и фамилия на кандидата, адрес и телефон, e-mail, интернет сайт (ако има такъв), кратка презентация за дейността на кандидата. И още нещо, нужно е писмено потвърждение по мейла, че кандидатът оторизира PROMOSALONS България да публикува изпратените от него снимки в страницата на конкурса във facebook, за да могат посетителите на страницата да гласуват. А след получаването на снимките на всеки кандидат ще бъде изпратено потвърждение по мейла. Снимките на участниците ще бъдат публикувани в страницата на конкурса във facebook и ще може да се гласува за тях. "Български фермер" също ще публикува най-добрите от снимките на своите страници.

- Каква е наградата за победителя и кога приключва конкурсът?

- Както казах, в тазгодишния конкурс ще има само един печеливш. Той ще бъде поканен на изложението SIMA 2019 в Париж. Ще му бъдат осигурени: двупосочен самолетен билет, 2 нощувки в хотел и пропуск за изложението SIMA. Конкурсът приключва на 31 декември. До тогава участниците могат да изпращат снимки.

В началото на януари ще бъде обявен победителят. Имаме удоволствието да поканим българските фермери да участват в уникалния фотоконкурс и един от тях да посети Париж безплатно, като има възможността да види най-новото в света на агротехниката и животновъдството. Медиен партньор на PROMOSALONS България и на изложението SIMA е вестник "БЪЛГАРСКИ ФЕРМЕР", най-големият и авторитетен аграрен вестник в страната. Накрая бих се обърнал към българските земеделци: не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от по-подробна информация. Ние бихме могли да изготвим и безплатните баджове за изложението. Поздравявам ви и ви казвам: до срещи през февруари в изложбения център Норд Вилпент. И още, участвайте в конкурса за най-добра снимка и спечелете посещение на изложението SIMA в Париж!

Директорката на панаира г-жа Мартин Деграмон и Юлиан Банков, български агробизнесмен, един от двамата спечелили специалния фотоконкурс на SIMA за 2017 г.
Директорката на панаира г-жа Мартин Деграмон и Юлиан Банков, български агробизнесмен, един от двамата спечелили специалния фотоконкурс на SIMA за 2017 г.