Manitou намалява въздействието на техниката си върху околната среда

Налични са нови опции за гамата MLT NewAg

Manitou Group, един от най-големите производители на телескопични товарачи в света, беше отличен с два бронзови медала от конкурса за иновации на изложението SIMA, което ще се проведе между 24 и 28 февруари 2019 г. в Париж. Те бяха присъдени за функцията Eco Stop, налична за серията машини MLT, и за решението за рециклиране на излязло от употреба оборудване на Manitou. Тези две иновации потвърждават ангажимента на компанията да намали общите разходи за собственост (TCO) на потребителите и въздействието върху околната среда от машините на бранда Manitou.

На първо място членовете на журито дадоха на Eco Stop награда за неговата интелигентна иновативност и лесна конфигурация. Принципът е прост: двигателят се изключва автоматично при работа на празен ход и когато водачът е извън кабината. Подлежаща на конфигурация от една до 30 минути бездействие, тази функция е проектирана така, че да отговаря на нуждите на всички селскостопански приложения, като винаги дава предимство на производителността на потребителите. Eco Stop се активира и деактивира много лесно чрез натискане на DSB (бутон с двоен превключвател), който е лесно достъпен вътре в кабината. Тази функция значително подобрява трите основни компонента на общите разходи за собственост (представляващи 82% от TCO) - амортизация на машината, разход на гориво и превантивна поддръжка.

"Благодарение на събирането на данни, осъществено от нашите свързани машини, ние открихме, че двигателят прекарва средно 15% до 30% от времето на празен ход, без водач в кабината. Въз основа на 15%, за една машина, използвана за 1000 часа годишно над 36 месеца

функцията Eco Stop може да спести на купувача 4 500 евро", обясни Арнауд Сошас, мениджър на продуктовата линия за селскостопански продукти на Manitou. Функцията се предлага за почти цялата селскостопанска гама модели MLT.

Втората награда, спечелена от френската компания, бе за друго иновативно решение - разкомплектоване на излезли от употреба машини. Вече пионер в сектора на манипулациите, групата Manitou желае да насърчи рециклирането на различните компоненти на излезли от употреба машини.

Тази процедура се основава на три основни сектора. Първо, организационен фокус, който позволява да се намали времето за разглобяване на машинните части с до 22%. На второ място, икономическият фокус, насочен към намаляване на TCO за потребителите чрез увеличаване на стойността на техните машини за препродажба.

Тази област е предназначена също така да разширява дейността в областта на ремонтираните и използваните резервни части, събирайки повече части чрез верига за доставки със затворен цикъл. Третият и последен централен сектор е свързан с анализаторски проект за измерване на въздействието на тази процедура върху околната среда. "Днес нито един производител на машини за обработка не знае какво ще се случи с оборудването в края на живота му. Трябва да предложим отговорни и устойчиви решения и в същото време да намалим нашето въздействие върху околната среда", добавя Максим Дерох, президент на отдела за услуги и решения на Manitou.

Manitou се надяват в края на краищата да разширят този подход и към потребителите на машини, излезли от употреба. Този проект укрепва подхода за екологичен дизайн, започнат преди няколко години в рамките на групата.

Друга иновативна функция, която Manitou въвежда при гамата MLT NewAg, е ръчна спирачка с 2 режима - автоматичен и ръчен. Тя предлага повече комфорт на оператора, тъй като автоматично се активира в зависимост от условията на машината. Има 3 възможности за активиране на ръчната спирачка - DSB в ръчен режим, ръчен режим или скорост под 0,4 км/ч при DSB в автоматичен режим. Функцията е налична за момента само за MLT NewAg 635/737 PS+, а в началото на 2019 г. се очаква да бъде налице за MLT 635/741/940 V+.