Правителството отпусна извънредно 113 млн. лева за нуждите на армията и над 1.349 млн. лева за строежа на магистрала Хемус", съобщи БТА.

По искане на премиера Бойко Борисов правителството гласува на днешното си заседание първо три точки, свързани с финансиране на дейности на армията за общо над 113,6 милиона лева. На заседанието на МС присъстваха генерали и представители на Българката армия и ВВС.

С проекта на постановление на МС за допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. се отпускат 33 433 000 за нуждите на централната администрация и за нуждите на Военномедицинска академия, съобщи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

23 428 0000 ще се ползват за административно осигуряване и за строителство и обекти на Сухопътни войски, на ВВС за стационарната комуникационно-информационно система и за Военногеографската служба. Девет милиона се дават по бюджетна програма медицинско осигуряване и за сградния фонд и медицинско осигуряване на ВМА.

На миналото заседания на МС бяха гласувани 45 740 000 за поддръжка на самолетите МиГ 29 и летателната годност на 14 самолети СУ 25, както и четири милиона лева за служба сгради на служба Военна информация", припомни Каракачанов.

На миналото заседания за нуждите на армия гласувахме 134 милиона лева, а на днешното заседание по трите постановления още 113 693 000 лева, каза Красимир Каракачанов.

С днешните решения МС осигури експлоатацията на пет вертолета Кугър през 2019 година с 10,9 млн. лева, както и пари за резервни части и инспекция на машините. За ремонт на вертолет Ми 17 се дават 817 000 лева. За комуникационни и навигационни системи на ВВС правителството даде 40 086 664 лева. Кабинетът отпусна пари и за модернизиране на информационната система на армията,включително и за мобилни и ръчни терминали по стандарта ТЕТРА, съобщи Каракачанов.

Работата на министрите продължи с точки, свързани за строежа на магистрала "Хемус". С тях бяха отпуснати 1 349 856 000 лева по бюджета на МРРБ за 2018 година. Парите се дават от централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери. Тази сума ще се използва за изграждане на 134,2 километра на магистрала "Хемус" от местността "Боаза" до връзката с пътя между Русе и Велико Търново, каза регионалният министър Петя Аврамова. Общата дължина на магистралата трябва да е 420 километра, от тях са изградени 170 км. В момента се строят 26 километра - 9,3 км между Ябланица и местността "Боаза" и при Буховци-Белокопитово - 16,3 км, каза Аврамова. Това е приоритет за програмата на правителството, каза регионалният министър.

С днешното решение искаме да направим строежа на магистралата необратим, каза премиерът Бойко Борисов. Парите сме ги събрали с битката с корупцията и контрабандата и затова отпускаме изцяло бюджетни пари, добави той.