Проектонаредбата за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за работа със земеделска и горска техника и за издаване на удостоверение за регистрация на форми за обучение вече е качена на сайта на земеделското министерство.

От там казаха, че очакват мнения и предложения до 11 януари.

Промените се налагат от това, че със закона за изменение и допълнение на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника е преструктурирана дейността по регистрация, контрол и пускане на пазара на машините.

Променен е и режимът от разрешителен в регистрационен за лицата, извършващи обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност. Както и редът за издаване на удостоверение за регистрация на учебните форми, обучението на кандидатите и провеждането на изпити и издаване на свидетелства.

Проектът е съобразен със закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. За облекчаване на бизнеса са отменени изискванията за представяне на копия на регистрационните талони на учебната техника, декларация, че няма открита процедура за обявяване в несъстоятелност и копия от договорите за ползване на помещения и площадки.

Справката за постъпилите предложения заедно с обосновка за неприетите предложения ще е публикувана на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите и на портала за обществени консултации.