Засегнати са животни от две стада в различни населени места. В област Видин са регистрирани два случая на ку-треска. Заразен е мъж от София, който е консумирал прясно сирене от една от фермите в района, това съобщават от БНР.

Животните са от две различни стада. Едното от тях се отглежда в белоградчишкото село Дъбравка. Второто е в кулското село Тополовец. Предприети са всички необходими мерки за ограничаване разпространението на заболяването, информира savetivzemedelieto.bg.

Откриването на заболяване е станало случайно. При избор на животни за участието им в изложба в Хановер са направени изследвания на произволно подбрани овце. Така е открита и ку-треската.

Вторият случай е регистриран в село Тополовец, Кулско. Гражданин от София е подал сигнал, че и е купил и консумирал прясно, неузряло сирене. В резултат на това той е заболял от ку-треска. Експерти са проверили произхода на сиренето и са установили откъде е дошла заразата. Така е изследвано и стадото в съответното стопанство. Открита е една положителна проба.

ВАЖНО! Заболяването се предава чрез ухапване от кърлеж. Случва се разпространението на болестта да възникне и при консумация на неузряло, прясно сирене или сурово мляко, леко пастьоризирано. След термична обработка месото на заразено животно вече не е опасно.