До края на декември ще се обсъжда проектът на документа за регистриране на стопани

Промяната на наредба 3 има за цел в нея да се въведе нов код за културата коноп – семена за фураж, което се налага след обнародваната в "Държавен вестник" бр. 25 от 2018 г. наредба № 1 от 2018 г. за издаване на разрешение за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис). Те могат да бъдат предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев.

Кандидатите, които заявяват отглеждането на растения от рода на конопа за семена, предназначени за фураж, ще са длъжни при регистрацията си като земеделски стопани да подадат и декларация за извършване на дейности с първични фуражи във връзка с проследимостта им.

Предвижда се и отделянето на угарите от общия код "угари и други" в отделен код само за угари, защото са специфична категория земеделска земя, върху която не се отглежда продукция, обясняват експертите.

Вече отпада и вписването на данни от стопаните за намеренията им за следващата стопанска година.

В проектонаредбата още се облекчават земеделските стопани при попълването на документите за регистрация и пререгистрация, и чрез служебно предоставяне на информация за ползваните от тях имоти.

Становища и мнения могат да се подават до министерството до края на декември 2018 г.