Докато празникът Никулден традиционно се свързва с рибата и много българи се отправят на пазар, за да подготвят тържествена трапеза, отрупана с рибни ястия, природозащитниците напомнят да осъзнаем каква роля играе потребителското ни поведение върху бъдещето на рибните запаси на планетата.

За да задоволим глада си за морска храна, днес вадим от океаните повече риба, отколкото те могат да осигурят. А това се отразява както на морските екосистеми, така и на много местни общности, чиято прехрана зависи от рибарството, отчитат от WWF.

Природозащитната организация стартира европейска кампания "Риба и за в бъдеще", с която предупреждава, че свръхуловът заплашва да превърне и рибарите в следващия изчезващ вид.

Ако разгледаме Световния океан като икономика със собствен брутен вътрешен продукт, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред държави като Бразилия, Италия и Русия. Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни. Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33% от тях са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина, изнасят данни експертите.

В същото време повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини. Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпът до храна нерядко може да е проблем. А само

една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини

и е достъпен източник на животински белтъчини, който е по джоба на мнозина.

Риболовът и бързо растящото производство на аквакултури пък осигуряват милиони работни места по снабдителната верига.

По официални данни ЕС е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските потребители много важна.

Затова се призовават потребителите, търговците и политиците в Европейския съюз да поемат своята водеща роля в осигуряването на устойчив риболов в световен мащаб.