Ирландски изследователи са разработили наносензор за тестване на животни, който може да открива болести по животните в реално време. Това позволява на фермерите и на ветеринарните лекари веднага да изолират болното животно, преди инфекцията да се разпространи в цялото стадо.

Сензорът, който е с размер на монета от 1 евро, може да бъде запълнен с различни серуми за откриване на различни заболявания и така да се постави диагнозата на място.

Така се избягва поне едноседмичното чакане на лабораторни резултати от взети тестове.

Новият сензор ще превърне ветеринарните лекари в ходещи лаборатории, обяснява ръководителят на проекта д-р Алън О'Риордан, който е аналитичен химик.

Д-р О'Риордан обяснява пред Farming Independent, че изпълнението на проекта е част от цялостното преминаване към дигитализиране на земеделието и драстично намаляване на времето за реагиране на проблемите, свързани с болести в животновъдните ферми.

Иновативният сензор досега е използван за откриване на вирусна диария и на инфекциозен ринотрахеит по едрия рогат добитък и на чернодробни проблеми.

Сензорът вече е патентован в Ирландия, Европа и САЩ, а д-р О'Риордан очаква продуктът да бъде пуснат на пазара до края на 2019 г.

Досега сензорът показа успешни резултати за откриването на болести по говедата, главно в млечния сектор, и значително ускори начина, по който се справяме с тези инфекции", каза д-р О'Риордан.

Докато програмата за тестване е основно при млечни стада, устройството може да се използва за идентифициране на всички видове болести и инфекции и при месодайни говеда, и при овце.

Д-р Алън О'Риордан, Институт "Тиндал", Риона Сайърс, Теагас, и Керан Драйн, изп. директор на института Tyndall (от ляво на дясно), с новия наносензор, който открива заболявания само за 15 минути  Снимка: UCC/Daragh mcsweeney
Д-р Алън О'Риордан, Институт "Тиндал", Риона Сайърс, Теагас, и Керан Драйн, изп. директор на института Tyndall (от ляво на дясно), с новия наносензор, който открива заболявания само за 15 минути Снимка: UCC/Daragh mcsweeney