Преди Коледа много от нашите читатели търсят информация защо кокошките им не снасят яйца. Такъв е случаят и с Тодор Иванов от с. Реброво, Софийско, който има 20 кокошки-носачки, но не прибира нито едно яйце.

Съветите на нашия консултант проф. Семков: С настъпването на есенно-зимния ден се променя най-важният фактор - намалената слънчева светлина

Затова една от препоръките е да се сложи лампа в кокошарника, която да свети от 17 до 20 ч.

Второ, през този сезон яйчниците на домашните птици "почиват", т.е съвсем нормално е яйцеснасянето да намали и дори да спре за няколко дни.

И трето, трябва да се промени храненето.

Давайте:

сенно брашно;

попарена люцерна;

моркови - нарязани или настъргани;

цвекло - то е бедно на протеини, но е сочно;

ако давате царевица, намалете я, защото птиците затлъстяват;

ако все пак давате царевица, тя трябва да е само 30% от зърнената смеска от пшеница и ечемик.

Препичайте хляб за кокошките

Той също ще се отрази добре, добавен към дневната дажба. Още повече че по селата се продава преоценен стар хляб за животните.

И накрая: не пропускайте да давате и ябълки, тикви и други зелени и сочни отпадъци. 

Основният елемент от хранителния режим на всяка кокошка - зърна. През зимата най-добре е да използвате овес. Дневната ставка за една птица трябва да направи двадесет и пет грама.
Основният елемент от хранителния режим на всяка кокошка - зърна. През зимата най-добре е да използвате овес. Дневната ставка за една птица трябва да направи двадесет и пет грама.
През зимните месеци в продължение на 5-7 дни давайте на носачките поливитаминни препарати в смеските. В тях витамините А, D3 и Е, както и минералните вещества, са в достатъчни количества.
През зимните месеци в продължение на 5-7 дни давайте на носачките поливитаминни препарати в смеските. В тях витамините А, D3 и Е, както и минералните вещества, са в достатъчни количества.
Отлична храна за кокошките са разнообразните хранителни отпадъци - всякакъв вид зеленчуци и плодове - ябълки, тикви, зеле.
Отлична храна за кокошките са разнообразните хранителни отпадъци - всякакъв вид зеленчуци и плодове - ябълки, тикви, зеле.