Пазете растенията от студа!

Може в градината да цари спокойствие през декември, но нека не забравяме за цветята в стаята, за луковиците и грудките в мазето, за вечно зелените храсти, за семенцата в долапчето и въобще за растенията.

И за полезните птички ще кажем няколко думи. Например, че в студа те трудно откриват храна. Затова, ако искате да ви помагат в градинарството през активния сезон, им я осигурете. Оставяйте по нещичко на едно и също място (за предпочитане на високо и открито).

Птичките ще озвучат скучния двор с песента си и ще се установят трайно там . Може дори да измайсторите къщички за тях с децата или внуците. Ако темата “Направи си сам къщичка за птици” представлява интерес за вас, ще публикуваме интересни и лесни предложения.

Предупреждение

Студът нанася поражения! Купувате цвете, например орхидея. Температурата навън е минус 2 градуса. Излизате от магазина, чакате автобуса десетина минути. А докато се приберете вкъщи, цветовете вече са повредени.

Силно оводнените корени, каквито са тези на фаленопсиса, също реагират на промяната в температурата. Водата в тях замръзва бързо, а тъканите не се възстановяват. Замръзналите части стават кафеви или придобиват водниста, прозрачна консистенция и загиват. Най-чувствителни са младите листа и цветовете. Затова внимавайте!

Е, да, северният кардинал не е разпространен у нас, просто е на мода сега. Но затова пък ние си имаме врабчета, синигери, червеношийки, сойки, чинки, кълвачи и още много птички, които не му отстъпват по красота, а ние можем да ги нахраним през зимата.
Е, да, северният кардинал не е разпространен у нас, просто е на мода сега. Но затова пък ние си имаме врабчета, синигери, червеношийки, сойки, чинки, кълвачи и още много птички, които не му отстъпват по красота, а ние можем да ги нахраним през зимата.

А ето и още един пример. Вечнозелените широколистни храсти също могат да се повредят от температурните разлики. Тук причината е по-скоро следствие от температурата. Когато почвата е замръзнала, водата в нея не е достъпна за корените. В същото време листата малко или много изпаряват вода. Получава се недостиг на вода, а резултатът е видим чак през пролетта.

Още по- големи поражения има при наличие на въздушни течения. A сухият студ е най- опасен. В този случай помага мулчирането и защитата от силни ветрове. Повечето такива храсти се справят успешно, но все пак имайте си едно на ум. Повреди може да се очакват при рододендрона например.

Храсти за настроение

Илексът боде, но е красив сега

Ето няколко предложения за разнообразяване на скучната зимна обстановка с вечнозелени храсти.

Джелът, фитонията и храстите, които запазват плодчетата си през зимата, са едно много добро решение, с което да наситим двора с цветове.

Цената на джела или още наречен илекс (Ilex aquifolium) започва от десетина лева и варира спрямо размера.

Растението е красиво през цялата година, но се оценява най-вече през зимата. Клонките запазват листата си и се окичват с плодчета. Има и вариатетни форми с пъстри листа.

Илексът издържа на много ниски температури и е доста ценен вид. Не изисква почти никакви грижи, освен редовно напояване и подрязване от време на време. Клонките му се използват за венци или друга украса, защото издържат дълго без вода.

Храстът може да се отглежда в саксия, но най-добре се чувства в градината.

Към светлината не е придирчив, понася и слънце и сянка. Ако се сдобиете с това бижу сега, най-добре е да го задържите в саксията до пролетта.

Гаултерията иска кисела почва

Храстчето има нужда и от много вода

Гаултерията (Gaultheria рrocumbens) е близка роднина на боровинките с тази разлика, че листата и плодчетата се задържат и през зимата.

Храстчето е по-скоро почвопокривно и достига до 15-20 см височина. Предпочита да съжителства с иглолистни растения или рододендрони поради сходните изисквания към киселинността на почвата.

През зимната гаултерията се предлага в много цветарски магазини аранжирана в коледния дух. Цената започва от 7-8лв и расте в зависимост от украсата и размера. Най- често е засадена в малка саксия и скоро има нужда от пресаждане.

Освен красива и издръжлива, тя е и лечебно растение. Наред с това, плодчетата (бели, червени или розовеещи)са ядливи и осигуряват храна на някои животни през студената зима.

Растението има нужда от редовни и обилни поливки. Гаултерията предпочита слънчеви изложения и свобода, за да расте добре. Използва се за ниски петна и бордюри, а особено добре изглежда в смесени контейнери. Понася добре резитби за оформяне. От студа навън листата придобиват винени и червеникави краски.

Фотинията - червени листа

Достига до 2-3 метра височина и ширина

Фотинията е храстът, който осигурява червена багра в два сезона. Напролет младите листенца и стъбла се развиват оцветени в ярко алено червено, а със застаряването придобиват зелен цвят.

Растението е много издръжливо и има малко изисквания. Понася много добре резитби, което го прави подходящо за жив плет, оформяне на различни топиари или дори бонсаи.

Фотинията набира все повече популярност у нас заради багрите си. Създадени са хибриди с чисто червени листа, които не избледняват.

Вечнозеленият храст достига до 2-3 метра височина и ширина. Успешно се отглежда както в градината, така и в контейнер. Цената за средноголямо храстче е около 10-12 лева.

И да не забравите грудките!

Проверете за гниене и проветрете

Не е лошо от време на време да проверявате растенията в покой.

Независимо къде и как съхранявате грудките на далията и канната, както и луковиците на гладиолите, не забравяйте, че има опасност от загниване. Прередете ги и проветрете помещението.

Ако има загниване, го почистете до здраво и ретирайте с дървесна пепел или фунгицид. А най- добре е да изхвърлите заразената грудка или луковица и да обеззаразите останалите. Проверете за гниене отново след седмица-две.

Семената също проверете. Доста често се случва да плесенясат, ако сте ги прибрали леко влажни. Процедирайте по същия начин с заразените.

Мушкатата и сакъзите вече са на прибрани, но не забравяйте и тях. Може да се наложи да полеете или почистите пожълтели листа. Последните не са сигнал за тревога. Напълно нормално е растенията да реагират по някакъв начин на промяната.

Пожълтелите и падащи листа и при други растения, на които сте променили условията рязко, не са притеснителни. Важно е да се запази растението. То си знае как и кога да се събуди за нов живот. Необходима е само малко помощ от наша страна.