Факторите от заразно естество включват заболявания, които са предизвикани от бактериални, паразитни и микотични агенти, напомнят от Пчеларски вестник. Някои от тях действат пряко на пчелните семейства – паратиф, септицемия, колибактериоза, салмонелоза, нозематоза, амебоза, кандидоза, аскосфероза.
Други болести влияят косвено чрез изтощаване на пчелите – при вароатоза.
Заразните заболявания могат да протекат по-леко или по-тежко, когато освен наличие на съответния причинител се съчетаят и други вредни фактори от незаразно естество.
Затова и профилактиката или предотвратяването и ограничаването на зимно-пролетната смъртност се свежда основно до правилното отглеждане на пчелните семейства, съобразено с техните биологични особености. Грижите на пчеларя за правилна подготовка и зазимяване, както и осигуряване на покой по време на зимуването на пчелните семейства, които включват:
1) зазимяване на силни пчелни семейства с млади пчели, излюпени през август и септември, неизтощени чрез късно отглеждане на пило и преработка на захарен сироп;
2) зазимяване на пчелните семейства с млади качествени майки с високо проявено хигиенно поведение;
3) запасяване на пчелните семейства с достатъчно хранителни запаси;
4) правилно разполагане на хранителните запаси в гнездото;
5) осигуряване на качествени медови запаси при зимуването – да се отстранят мановия, гроздовия и плодовия мед;
6) да се осигури достатъчно белтъчна храна – цветен прашец;
7) да не се допуска късно подхранване със захарен сироп, който остава непреработен и вкисва през пролетта;
8) осигуряване на зимен покой, като своевременно се поставят мишепредпазители, не се допуска безпокоене на пчелните семейства от животни, птици и различни шумове;
9) зазимяване на пчелните семейства в здрави, добре уплътнени кошери, за да не се допусне овлажняване и охлаждане на гнездата;
10) осигуряване на добра вентилация на пчелното гнездо.
Автор: Ст.н.с. д-р Калинка Гургулова
Коментари