Машината предлага динамика, ефективност, производителност и мощ

С Fendt Ideal заводът производител поставя нови мащаби по отношение на ефективност, високо качество на зърното и сламата, надеждност, логичност, както и по отношение на уникалната сензорна технология за настройка на машината. Комбайнът Fendt Ideal ще се предлага в три модела с мощност от 451, 538 и 647 к.с.

В комбайните Fendt Ideal 9 и 8 двигателите са MAN, а Fendt Ideal 7 е с двигател AGCO Power.

Вършачна и сепарираща система

Ново в серията комбайни Fendt е вършачната и сепарираща система Helix. Тя включва най-дългия ротор на пазара с дължина 4,84 м и диаметър 600 мм. Комбайните Ideal 8 и 9 работят с двойна роторна система, а Fendt Ideal 7 е с един ротор.

Втора направляваща дъска

Fendt поставя втора извита направляваща дъска в предната част на вършачния апарат. По този начин тръскащата дъска получава материал още в предната част.

Задната част на тръскащата дъска улавя материала от сепарирането и го разпределя равномерно в задната част. Така Fendt използва цялата дължина на тръскащата дъска.

Фактът, че и двете направляващи дъски са извити, позволява и при наклонени терени оптимална и постоянна производителност. При наклон до 15%, загубите се намаляват в сравнение с конвенционалните комбайни. И не са необходими допълнителни настройки от комбайнера.

Най-големият бункер за зърно

Fendt Ideal притежава най-големия бункер за зърно, който се предлага на пазара. Той има капацитет от 17 100 литра (с 18% повече от сегашните високоефективни комбайни).

Решаващият фактор за мощното прибиране без прекъсване на жътвата е най-високата скорост на разтоварване - 210 литра/сек. (32% по-бърз от конкуренцията). За равномерно разтоварване в ремаркетата, Fendt Ideal има нов ScrollSwing контрол. Така разтоварващият шнек може да се придвижва фино напред и назад от мултифункционалния джойстик по време на разтоварването. Скоростта на разтоварване се регулира хидравлично.

Външна ширина не повече от 3,5 м

Шасито на комбайна е само 1,40 м и предлага повече пространство и за най-широките гуми и вериги. Това позволява Fendt Ideal да запази максимална външна ширина под 3.30 м и 3.50 м: при Ideal 9 с 26-цолово верижно задвижване външната ширина е под 3.30 м, а отпечатъкът е 2.55 кв.м. за минимално уплътняване на почвата.

Автоматично свързване на хедера

Друго ново откритие при Fendt Ideal е автоматичното свързване на хедера посредством система AutoDock. От кабината механичните, електрическите и хидравличните връзки на хедера се свързват за 5 секунди чрез бутон на терминала.

Автоматичното свързване на хедера посредством RFID код позволява на комбайна да идентифицира автоматично вида на хедера.

В менюто на 10.4''-инчовия Vario-терминал, RFID-кодът извиква последните настройки на хедера, например размери и настройки за чувствителност за автоматичното управление.

Fendt предлага и подходящ за новите комбайни хедер - РowerFlow с максимална работна ширина 12.20 м.

Функцията Idealharvest

За новите комбайни Fendt специално разработи новата система Idealharvest. Тя позволява визуализация на натоварването на вършачната и почистваща система в реално време посредством акустични сензори (MADS). Сензорите са монтирани по роторите и ситата разпознават потока вътре в машината, както и загубите.

Сензорите MADS, комбинирани с камерата за качество на зърното, позволяват визуализация на загубите, процент на начупено зърно и чистота на зърното. Водачът може да види графично изображение в реално време, дали има повече материал в предната или задната област, или в дясната или в лявата страна на комбайна.

Той може да избере своята индивидуална стратегия на жътва между процент на начупено зърно, процент загуби и чистота в графично представен триъгълник. Освен това, водачът определя съотношението между производителността на машината и качеството. След това машината се настройва автоматично в съответствие с тези спецификации и реагира в реално време на променящите се условия на жътва. Например системата Idealharvest може автоматично да коригира разстоянието между контрата и скоростта на въртене на роторите.

Конструкторите са осигурили и отлична видимост за работното място, което е от значение, когато искаме да получим максимална производителност от машината. Затова и новата кабина Vision предлага много място, изключителна видимост, както и добре познатите за Fendt лекота и качество на управление.