Бобът адзуки, познат още като червен боб, е изключително вкусен представител на семейство Бобови. Той е превъзходен за салати и ястия с ориз. Освен това адзуки е обичаен продукт за десерти в Източна Азия.

Продукти: 1 ч.ч. червен боб (адзуки), 1 банан, 50 мл силно еспресо, 1 пакетче бакпулвер, 1 ч.л. ванилена захар, 150 г черен шоколад, 50 г масло, 2 яйца, 1 ч.ч. кафява захар, 200 г едро смлени орехи

Приготвяне: Бобът се накисва за 12 часа, измива се и се сварява за около 40 мин. или докато омекне. Отцежда се и се пасира заедно с банана и еспресото. Прибавят се бакпулвера и ванилената захар.

Шоколадът се стопява на водна баня заедно с маслото.

Яйцата и захарта се разбиват до пухкава смес. Добавя се шоколадовата смес при непрекъснато разбиване. Прибавят се бобът и орехите.

Тестото се изсипва в тавичка, застлана с хартия за печене. Пече се около 30 минути във фурна, загрята на 180р С. Охлажда се 5 мин. и се изважда от тавата заедно с хартията. Може да се поръси с какао и/или пудра захар.