Ниските температури понякога са пагубни за любимите ни растения. Как да минимизираме щетите и какви грешки да не допускаме, за да не станем съюзници на студа срещу любимците си.

Най-лесният и достъпен метод е да се следи прогнозата за времето, и ако се очаква ясна и студена нощ, да се покрият най-чувтвителните към студа растения.

Въпреки че укритието обикновено запазва температурата не повече от 1-2 градуса по-висока от тази на околната среда, в повечето случай това е достатъчно.

За предпочитане е укритието да бъде от слама, вълнена или поларена тъкан, отколкото от найлон или хартия.

Не започвайте резитба преди да сте се уверили, че не се очакват студове. Влагата, отделяна от срязаните места, може да замръзне и да причини значителни повреди. Това би намалило и устойчивостта към болести.

Когато се очаква застудяване, отложете всякаква обработка на почвата

Ако подлъгани от слънчевите дни разрохкате почвата около растенията, ще понижите температурата в дълбочина с 2-3 градуса и ще изложите корените на опасност от измръзване. Този риск съществува най-вече през пролетта и есента, когато разликата между дневни и нощни температури е голяма.

През втората половина на лятото азотните торове трябва да се намалят значително, за да не се предизвиква бърз растеж, защото той често е причина за понижена студоустойчивост на растенията.