Градинарят съветва

* Много стопани на вили и къщи извън градовете приключват сезона през октомври - ноември и не посещават имота си до пролетта.

Но такава сезонност е за тези,които нямат насаждения в двора си. Много читатели ни задават въпроса "Какво да правя на вилата през зимата, когато всичко е покрито със сняг?"

* Снегът, защитава и топли зимуващите растения, затова си струва да проверите дали всички лехи и корени на плодовите дървета (особено обърнете внимание на сливите и вишните) са покрити.

* В същото време снежната покривка в голямо количество може да изпочупи клоните на храсти и дървета, затова периодично ги изтръсквайте

* Завързвайте клонките на плодовите храсти , особено на малините, за да не се счупят. Това се отнася и за иглолистните растения.

* Изтръсквайте снега от парниците и оранжериите след всеки сняг, за да осигурите на топлолюбиви зимуващи растения голям достъп на светлина.

* За тези, които искат да имат пораснала градина през пролетта, трябва да помислят за засаждане на крупномери /големи дървета/.

В период на покой, когато е прекратено сокодвижението, до -15оС можете да засаждате големите дървета. това обикновено става с помощта на специална техника. Тази работа е сериозна, сложна и нелека, затова можете да я възложите на професионалисти.

* Зимата е и време за закупуване на семена и градински инвентар, за да сте подготвени през пролетта.

* През студените месеци има време да помислите и за ландшафтния дизайн на вашата градина. Разглеждайки каталози, списания и интернет информация ще съберете информация, за да определите какъв стил предпочитате за вашата градина и да намерите най-добрата за вас ландшафтна композиция.