Едно от най-големите предимства на снежната покривка за градината и растенията в нея е, че той е отличен изолатор за почвата. Създава свой вътрешен микроклимат. И дори ако е много студено, температурата под снежната покривка е много по-висока, отколкото на повърхността.

Има едно просто правило: колкото повече сняг има в градината, толкова по-лесно е през зимата да издържат декоративни, плодови и горски култури, трайни насаждения и рози.

През зимните месеци снежната покривка предпазва почвата и растителността от ниските температури и суровите зимни ветрове.

Без тази покривка почвата ще замръзне на по-голяма дълбочина, което води до увреждане на кореновата система на дърветата и храстите.

Добре е да се знае, че редуващите се цикли на замръзване и размръзване имат негативен ефект върху многогодишните растения, върху луковиците и върху почвопокривните растения.

Без снежна покривка всички те са изложени на ниските температури и има опасност от измръзване на кореновата им система.

Снежната покривка спомага за запазване на влагата на почвата по време на дългите зимни месеци. Тя запазва дърветата и храстите и им предоставя необходимата влага, за да се възродят за нов живот през пролетта.

Счупени клони и повредени дръвчета

Снегът има и своите недостатъци по отношение на градината - мокрият (особено първият ) е особено опасен, защото може да увреди клоните на дърветата (както на иглолистните, така и на широколистните, които не са успели да се отърват от голяма част от пожълтелите си листа).

Той не само бързо покрива клоните, но се задържа върху тях и тежестта му може да причини осакатяване на дърветата.

Добре е периодично да изтръсквате този сняг, за да не натежава върху клоните и да ги счупи.

А дебелата снежна покривка е сериозна пречка за зайците да си намерят храна и те се ориентират към гризане на кората на младите овощни дървета и храсти.

Ето защо подготовката за зимата е важна и ежедневната грижа за градината не спира дори през зимния сезон.