Животните губят апетита си, отслабват и продуктивността им се понижава

Пасищата все още имат достатъчно зелена трева. В сравнение с говедата овцете смилат по-добре фуражите. Това обаче не се отнася за богатите със сурови влакнини дажби.

Храненето през бременността е от решаващо значение

за запазване и нормалното развитие на плода. Бременността при овцете продължава средно около 150 дни.

При недостатъчно и непълноценно хранене през първата ѝ половина става измиране на ембрионите, настъпват промени в правилния растеж и развитие на плодовете. В началото на бременността плодът при овцата нараства незначително. Така към края на 3-ия месец теглото му достига едва 500-700 грама.

Важно за овцевъдите!

Трябва да се ограничи изхранването на голямо количество на свежа люцерна; детелина и други бобови, които са богати с фитоестрогени и могат да предизвикат настъпване на ранна ембрионална смъртност. Обратното - изсушени, тези фуражи са изключително пълноценни поради високото си съдържание на белтъци. Опасни са също така и плесенясалите зърнени фуражи и концентрати.

Дневни дажби

Средно на глава през първата половина бременността се осигуряват 1-2 кг сено и слама и 3-4 кг сочни фуражи, а концентратите са около 0,2 кг. Поради поемането на големи количества зелена маса (особено в планинските и полупланинските райони) овцете се нуждаят и от сол. Това изискване доста често го повтаряме, защото солта е много важна за правилното функциониране на организма на овцете. Тя се дава на буци за близане. Най-добре е, ако блоковете за близане съдържат и други микроелементи като йод и кобалт.