По време на зимуването си пчелите се хранят с мед и отделят въглероден двуокис. Вътрешната енергия на меда, който пчелите изяждат, се изразходва при реализирането на жизнените процеси и за поддържане на топлинния режим в пчелното семейство, обясняват професионалните пчелари на zapchelite.eu.

Според В. Коришев при продължителност на зимата от 6 месеца, средно едно пчелно семейство изразходва 12 килограма мед. От него се отделя 1,62 х 104 джаула топлинна енергия, 17,4 килограма въглероден двуокис и 7,4 килограма водни пари. За да се противопоставят на студа пчелите образуват кълбо с радиус около 10-20 см. Кората на кълбото е с положителна температура, която е близка до температурата на окръжаващата среда.

Кълбото е слаб топлинен източник с мощност около 5-10 вата. Кълбото отделя топлината в окръжаващото пространство във вид на инфрачервено излъчване с дължина на вълната 10-20 микрона. Теоретически такава малка мощност е недостатъчна, за да осигури загряването на кълбото на пчелите през зимния период, когато външната температура е близка до 0 градуса С и даже по-ниска, но въпреки всичко пчелите успяват да презимуват.

Източник Пчеларски вестник, автор проф. Д-р Георги Цанков