Знаете ли, че лозите от един и същ сорт могат да покажат различна студоустойчивост в отделните райони и години при различни стопани.
Причините, които обуславят различията, са много и могат да бъдат подредени в няколко групи:
Първо - сила и продължителност на студа. Не всяко спадане на температурата предизвиква измръзване, но при по-голяма продължителност на студа пораженията са по-големи.
Второ - времето, когато настъпват студовете, както и закаляването на лозите също са от значение. Най-добра студоустойчивост имат лозите през периода
от края на декември до началото на февруари
Трето - местоположението на лозите също влияе върху по-доброто или по-лошото узряване на пръчките и оттам на устойчивостта.
Най-много страдат от зимни студове лозите, засадени в ниски и влажни места. През зимата студеният въздух по-малко се задържа по склоновете, отколкото в ниските котловинни места.
Четвърто - да се знае, че битите от градушка и засегнатите от мана лози са по-чувствителни на студ.
Пето - когато по-родовитите сортове се претоварват с грозде, също стават по-изнежени. Пръчките на претоварените лози остават недозрели и пo-лесно измръзват.
Обилното торене с
азот и обилните поливки също понижават студоустойчивостта .
За виладжиите: когато лозите се отглеждат асмовидно или високостеблено, студоустойчивостта им е по-висока! Тогава имат повече многогодишна дървесина и едногодишните им пръчки са отдалечени от почвата.
Коментари