Знаете ли, че лозите от един и същ сорт могат да покажат различна студоустойчивост в отделните райони и години при различни стопани.

Причините, които обуславят различията, са много и могат да бъдат подредени в няколко групи:

Първо - сила и продължителност на студа. Не всяко спадане на температурата предизвиква измръзване, но при по-голяма продължителност на студа пораженията са по-големи.

Второ - времето, когато настъпват студовете, както и закаляването на лозите също са от значение. Най-добра студоустойчивост имат лозите през периода

от края на декември до началото на февруари

Трето - местоположението на лозите също влияе върху по-доброто или по-лошото узряване на пръчките и оттам на устойчивостта.

Най-много страдат от зимни студове лозите, засадени в ниски и влажни места. През зимата студеният въздух по-малко се задържа по склоновете, отколкото в ниските котловинни места.

Четвърто - да се знае, че битите от градушка и засегнатите от мана лози са по-чувствителни на студ.

Пето - когато по-родовитите сортове се претоварват с грозде, също стават по-изнежени. Пръчките на претоварените лози остават недозрели и пo-лесно измръзват.

Обилното торене с

азот и обилните поливки също понижават студоустойчивостта .

За виладжиите: когато лозите се отглеждат асмовидно или високостеблено, студоустойчивостта им е по-висока! Тогава имат повече многогодишна дървесина и едногодишните им пръчки са отдалечени от почвата.