Има ли различия в студоустойчивостта на отделните сортове - да, разбира се.

Студоустойчивостта на културните сортове не е еднаква.

А има ли някаква зависмост? Да, има.

Обикновено сортовете с по-мека дървесина и силно родовитите са по-устойчиви

Това по принцип се отнася за повечето от десертните. Всъщност разликата между чувствителните и устойчивите на студ сортове, отглеждани у нас, е 5-6°С.

Досегашните наблюдения върху измръзването в страната са позволили да бъдат разделени

в няколко групи:

* Сортове с много добра студоустойчивост са Каберне Совиньон, Ркацители, Мискет червен, Ризлинг рейнски, Ризлинг италиански и др.

* Сортовете с добра студоустойчивост са Саперави, Памид, Шевка, Мавруд, Мерло и др.

* Сортове със средна студоустойчивост са Гъмза, Сензо, Мискет хамбургски, Тамянка, Мискет врачански, Зарчин, Чауш и др.

* Сортове със слаба студоустойчивост са и от най-предпочитаните - Болгap, Кардинал, Димят, Юни блан и др.