Има ли различия в студоустойчивостта на отделните сортове - да, разбира се.
Студоустойчивостта на културните сортове не е еднаква.
А има ли някаква зависмост? Да, има.
Обикновено сортовете с по-мека дървесина и силно родовитите са по-устойчиви
Това по принцип се отнася за повечето от десертните. Всъщност разликата между чувствителните и устойчивите на студ сортове, отглеждани у нас, е 5-6°С.
Досегашните наблюдения върху измръзването в страната са позволили да бъдат разделени
в няколко групи:
* Сортове с много добра студоустойчивост са Каберне Совиньон, Ркацители, Мискет червен, Ризлинг рейнски, Ризлинг италиански и др.
* Сортовете с добра студоустойчивост са Саперави, Памид, Шевка, Мавруд, Мерло и др.
* Сортове със средна студоустойчивост са Гъмза, Сензо, Мискет хамбургски, Тамянка, Мискет врачански, Зарчин, Чауш и др.
* Сортове със слаба студоустойчивост са и от най-предпочитаните - Болгap, Кардинал, Димят, Юни блан и др.
Коментари