На изложението бе показан първият в света товарач с литиево-йонни батерии

Agromek е най-голямото комбинирано селскостопанско изложение в Северна Европа. Панаирът се провежда в Хернинг, Дания на всеки две години. Той се е превърнал във важно място за среща на селскостопанската индустрия, нейните доставчици, клиенти и бизнес партньори. Тук всичко е събрано на един съвместен панаир със седем сектора.

Тазгодишното издание на Agromek започна на 27 ноември в изложбен център MCH и ще продължи до петък - 30 ноември. Това е последното за годината голямо селскостопанско мероприятие за техника в Европа. Посетителите на събитието имат възможността да разгледат щандовете на над 530 изложители, 15 от които на открито.

“Имаме удоволствието да отбележим участието на много иновативни компании.

Повече от 215 нови експоната са разгледани от нашата оценяваща комисия преди подбора на продукти за Agromek Stars. Избраните компании са удостоени с една, две или три звезди за нов продукт според тяхната иноваторска стойност”, каза Клаус Хермансен, управляващ директор на Agromek.

Тази година 128 експоната се класираха за звездите на Agromek. Оценяващата комисия присъди три звезди на 13 продукта, две звезди на 43 продукта и една звезда на 72 продукта. Сред експонатите с три звезди има 10 изцяло нови за Европа.

Многобройните иновативни експонати ще допринесат за подпомагане на местните и чуждестранните фермери да увеличат производителността си и да подобрят ежедневните си дейности. “Тази година решихме да усъвършенстваме правилата за иновативната стойност на продуктите с Agromek Stars в сътрудничество с нашите експертни групи и комисията за оценка. Целта е да се гарантира, че посетителите на Agromek изучават истински нововъведения, когато видят знака Agromek Star на щандовете”, допълни Хермансен.

Съдиите номинираха 21 продукта, които се състезаваха за една от седемте престижни награди Agromek. Номинираните бяха избрани сред 56-те нови продукта с две и три звезди, отличени по-рано от оценителната комисия на Agromek. Три от продуктите се състезаваха за всяка от седемте категории.

В деня преди официалното откриване на изложението номинираните продукти бяха подложени на задълбочена оценка от редица комисии

Техният състав включваше земеделски производители, собственици на машинни паркове и представители на секторите на предприемачите и градинарството.

Членовете на комисиите посетиха щанда на компанията на всеки номиниран продукт. В крайна сметка, те избраха победителите, въз основа на това кои продукти ще имат най-голямо значение за отделния земеделски производител или за селскостопанския сектор като цяло.

Номинациите бяха разделени в четири секторни групи: Земеделска техника, Животновъдство, Трактори и комбайни в комбинация със Строителство, пътни и паркови и Други.

“Дигитализацията напредва във всички сектори и селскостопанският не прави изключение. Очаквахме с нетърпение да стартираме концепцията Agromania изцяло нова иновационна презентация, фокусирана върху новите решения за земеделието на бъдещето", заяви председателят на комисията на Agromek и управляващ директор на датската компания Dan Egtved - Стен Андерсен. “Посетителите на изложението ще бъдат осведомени за последните тенденции в областта на цифровизацията, роботизацията и големите данни.”

Стен Андерсен също така подчерта, че Agromek е събитие, което е от изключителен интерес за всички земеделски производители във всички производствени сектори. “Нашата цел е да гарантираме, че изложението ще продължи да разпространява съвременното ноу-хау и да носи вдъхновение на фермерите и водещите ръководни кадри - както на национално, така и на глобално ниво.”

През 2016 г. на Agromek присъстваха почти 42 000 посетители, сред които повече от 5000 чуждестранни гости.

Изложението представя всички нововъведения в сферата на полевите инструменти, тракторите, машините за прибиране на реколтата, обработка на зърното, механизация на животновъдството, енергия, ноу-хау и обслужване. Изложението включва също така щандове от интерес за предприемачите, както и за парковата, пътната и растителната инсталации.

Тази година организаторите на Agromek поставиха и нов акцент - биогаз. Част от едната изложбена зала бе запазена за изложители, свързани с биогаза. В тази насока има значителен интерес от страна на участниците.

Друга датска компания - Yding Smedie, показа MSR OptiWeeder, първият култиватор за картофи
Друга датска компания - Yding Smedie, показа MSR OptiWeeder, първият култиватор за картофи
Claas бе отличен с Jaguar Terra Trac - фабрично монтирана верижна ходова система
Claas бе отличен с Jaguar Terra Trac - фабрично монтирана верижна ходова система
Дискова косачка Pottinger Novocat 352 Cross Flow, при която откосът се слива незабавно след самото косене
Дискова косачка Pottinger Novocat 352 Cross Flow, при която откосът се слива незабавно след самото косене
Michelin EvoBib има иновативна технология, която позволява на гумата да промени формата и профила си в зависимост от налягането
Michelin EvoBib има иновативна технология, която позволява на гумата да промени формата и профила си в зависимост от налягането
Helms TMT-Centret и Schaffer представиха на изложението първия в света товарач с литиево-йонни батерии
Helms TMT-Centret и Schaffer представиха на изложението първия в света товарач с литиево-йонни батерии