Почти сигурно е, че който се движи из землището на плевенското село Горна Митрополия ще види дългите, доста внушителни бели тунели, херметически затворени и защитени от всякакви външни влияния. Това е мобилната база за съхранение на зърно, дори и в най-неблагоприятни дни, на фирма “Хелга- Светла Стоянова”.

Понякога, по едни или други причини, стопаните не успяват, не могат или предпочитат да приберат зърното си от жътвата в дългите чували. Това им дава редица удобства и предимства, особено за по-бързата връзка с клиентите на новата реколта. За други, на които плоските складове са запълнени с продукция, това е добро и икономично решение

Мнозина са тези, които го приложиха в своя бизнес. Общо е убеждението и мнението, че ползвателите са твърде доволни от системата на съхранение поради нейната ниска стойност и високо качество на съхранение.

Така са постъпили и хората от екипа на Стоянова и ние видяхме как на доста обширната площадка с около двадесет реда чували се пазят 7500 т царевица, ожъната от нивите на “Хелга”. Чувалите, които фирмата използва, са от 60 м, 75 м и 90 м. Повечето от тези, които видяхме, са дълги 75 м. Зърното ще остане в тези по-различни силози до неговата реализация на това място. Продукцията няма да се повреди, няма да се повлияе нейното качество дори и в снежните и мокри зимни дни, ни уверява Стефан Стоянов. Не ни беше трудно да се убедим в точността на думите му. Видяхме защитата “електропастир” срещу добитък, има защита и срещу птици. Помислено е и за охрана от двуноги...Стефан ни обясни, че технологията за качествено съхранение на земеделска продукция, торове, пелети и др. в чувалите от специална импрегнирана материя е вече добре позната в Европа. По фермерските ниви в Германия е обичайно да се видят дългите бели полоси, пълни с хиляди тонове зърно, очакващо своя час. Немските фермери наричат фамилиарно чувалите “търбухчета”, защото са сигурни в тях, че ще им пазят зърното направо на полето, без да се страхуват от повреди и загуби. У нас, обаче, технологията е още сравнително нова.

Пионерите за нейното приложение и разпространение от плевенската фирма “Хелга- Светла Стоянова”, с. Горна Митрополия работят успешно с нея и я предлагат на пазара от няколко години насам.

Стефан Стоянов е мениджър на иновативното и модерно направление в стопанството на Светла Стоянова, зърнопроизводител от европейски ранг. Той продължи разказа си и ни запозна със същността и комплекса от машини на технологията. Тя представлява система от няколко компонента произведени от немската компания AGRAR-bag.

Основното ѝ предназначение е да пази продукцията на фермерите и на полето, и в стопанския двор, и на площадките за обработка и експедиция към пазара по време на кампания. Системата е подчертано икономична, високопроизводителна, мобилна. По същество представлява сигурен начин за временно съхранение на зърнени култури като пшеница, царевица, слънчоглед, рапица, ечемик и др. Тя е толкова ефикасна и при насипни продукти като торове, пелети, сол и т.н.

AGRAR-bag системата и машините от нея се предлагат на световния пазар чрез партньори и дилъри от различни страни. За България това е фирма "Плевен Агро Консулт" с управител Стефан Стоянов. Така технологията за пълнене, съхранение и изпразване в полиетиленови тръби идва в България благодарение на нея. Стоянов ни обясни, че технологията е сложен комплекс от три компонента и допълнителни помощни елементи.

Те са:

съхраняващи продукцията специални огромни чували, херметично затворени, в работния си вид подобни на тунели

пълнещата машина AGRAR-bagger Grainprofi със затваряща запечатваща лента и с различни опции за пълнене - с шнек, с телехендлер, с използване на помощни претоварващи ремаркета и др.

изпразваща машина AGRAR-bag ex-bag, която гарантира пълно изваждане на съхраняваната продукция.

За нормалната работа на съставните машини е нужна енергията на трактор с мощност минимум 80 к.с.

Транспортната скорост на машините от комплекса е скоростта на трактора, към който се прикачват. Пълнещата машина Grainprofi за променливи тунелни системи има работна ширина от 2.40 до 3.00 м, обем на бункера 7 куб. метра, производителност 250-400 т/час.

Тя може да пълни и изпразва чувалите при различни условия и обстоятелства - директно на полето и от комбайните, от тунели върху мека повърхност /почва или трева/, от стърнища, от специални бетонни площадки, от стопанския двор. В машината за пълнене на чували е монтирана специална спирачка за максимално дозиране и разтегляне на чувала/тунела, което става заедно с процеса на пълнене. Т.е. няма съществени пречки за нейната работа и за опазване на зърното при всякакви условия

Основната опция при машините е използването на различна по ширина тунелна система и на различни по дължина чували. Това зависи изцяло от пространството, с което разполага ползвателят на мястото на съхранение.

Една от важните грижи на операторите на системата е да защитят чувалите от добитъка, от птици и от недобросъвестни хора. Когато при необходимост се изважда зърното от чувалите, това става автоматизирано и по същия начин се товари за експедиция към клиентите. Чувалът остава напълно празен, без всякакъв отпадък, няма пилеене на зърно или друга продукция. Изпразващата машина AGRAR-bag ex-bag има производителност 120 т/час, обработва чували с размери 2,4/2,7/3,0 метра, максималната височина на товарене е 4,40 м. Конструкторите са помислили и за повишаване на ефективността на комплекса като са предвидили за изваждане на зърното и опция за влажно зърно с хидравлично режещо устройство

Последващият контрол е сведен до минимум и се прави чрез периодични огледи за състоянието на чувалите. Ако е използвана и залепваща лента се получава ефективно вакуумиране на тунела и не се допуска кислород в чувалите. Това от своя страна изключва развитието на процеси по гниене на зърното. Друг сериозен плюс е и възможността за съхранение на влажно зърно. Поради липсата на кислород се позволява и съхранение на по-влажно зърно, което при вадене от чувалите запазва процента на влагата си.

В България вече на няколко места работи технологията за гарантирано мобилно съхранение на селскостопанска продукция, посочи Стефан Стоянов. Освен в стопанството на "Хелга - Светла Стоянова" такива машини се използват, дори и по-отдавна, в стопанството на Иван Събев от с. Вързулица. Там зърното на цялото стопанство се съхранява в такива чували. В Ловешко в с. Дойренци в стопанството на Пламен Колчев се пази пшеница и царевица в 75-метрови чували.

Такива машини се ползват и от най-голямата земеделска компания в страната. В Кнежа се съхранява зърно директно на полето в стопанството на фирма "Колендро". Във Видинско царевица в тунели има в стопанските площи на ЕТ "Влади - Йордан Величков". А нови машини ще се доставят в началото на декември в с. Горни Дъбник в стопанството на Свилен и Радмила Маринови.

Край база на Зеления комплекс "Хелга" е разположено тяхното мобилно хранилище за зърно
Край база на Зеления комплекс "Хелга" е разположено тяхното мобилно хранилище за зърно
AGRAR-bagger Grainprofi
AGRAR-bagger Grainprofi
Пълнене с шнек
Пълнене с шнек
Пълнене на полиетиленовия тунел с помощта на телехендлер
Пълнене на полиетиленовия тунел с помощта на телехендлер
Изпразване на гигантския чувал с AGRAR-bag ex-bag
Изпразване на гигантския чувал с AGRAR-bag ex-bag
След като ни запозна с особеностите на мобилния силоз, Стефан Стоянов излезе по разделителната пътека между чувалите
След като ни запозна с особеностите на мобилния силоз, Стефан Стоянов излезе по разделителната пътека между чувалите
Тунелите на "Хелга" видени от дрон
Тунелите на "Хелга" видени от дрон