Грижи за виното сега

27 ноември 2018
В лозята
0
33939
Няма снимка
Д-р инж. техн. Николай Бакалов
1 2 3
 

Д-р инж. техн. Николай Бакалов

Виното трябва да се съхранява в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра. За по-големи количества от 100 до 500 л на пазара се предлагат съдове от неръждаема стомана. На по-ниска цена могат да се намерят и добри съдове от пластмаса на специализираните сайтове.

Традиционно използваните дъбови бъчви изискват повече грижи и ако случайно виното вкисне, бъчвата вече не може да се използва.

Съдовете трябва да бъдат чисти и да не съдържат оцетнокисели бактерии, а бъчвите се почистват най-трудно.

Грижите за младото вино са свързани най-често с борбата с болестите вкисване и цветясване.

Вкисването се дължи на оцетнокисели бактерии, които се съдържат в много малки количества още в процеса на ферментация. Важното е да не се създават благоприятни условия за тях, например:

Наличие на достатъчно въздух над повърхността на виното - затова младото трябва да се съхранява в пълни съдове без въздушна камера. Най-добри са неръждаемите съдове с плаващ капак , който е подвижен и с напомпване се фиксира така, че над повърхността на виното да няма въздух. Дори и ако температурата е по-висока, ако няма въздух виното не вкисва. Добре е също да се сложи в стъклени дамаджани с тапа, като е желателно да не се оставя въздух или неповече от 1-2 сантиметра в гърловината.

Температура над 20 градуса също е опасна, но през ноември вече температурите падат, а ниски дози на серниста киселина също помагат за стабилизиране. Ниските температури са благоприятни за бързото избистряне и отделянето на виното от утайката.

Откаляването се прави 2-3 пъти. Първото е през ноември, когато се отделя грубата дрождена утайка

Второто е през януари, а третото в края на зимата, ако има паднала утайка от винен камък.

Въздухът е много важен фактор. Наблюдавал съм едно и също вино, съхранявано в неръждаем съд без достъп на въздух и в бъчва, където въздухът постъпва през дъгите. При температура над 25 градуса оцетната киселина във виното в бъчви чувствително нараства и ако не се вземат мерки, то може да вкисне, докато в неръждаемия съд при същата температура не променя състава си.

При температура под 17 градуса виното в бъчвите не се променя и оцетната киселина не нараства. Независимо дали то се съхранява в бъчви или други съдове желателно е съхранението да е при ниска температура.

Каква опасност съществува?

Наличието на вкиснали стари вина или съдове заедно с новото вино е причина за вкисване дори когато температурата на съхранение не е толкова висока.

При домашни условия лекуването на вкиснало вино е почти невъзможно. И ако в помещението се съхранява и друго вино, болното, започнало да вкисва, трябва незабавно да се изнесе. Оцетнокиселите бактерии могат да загинат само при температура над 65-70 градуса, но тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Цветясването

Според консулта ни трябва да се действа веднага срещу най-често срещаната болест

Болестта се причинява от образуващи пелена дрожди в непълни съдове в присъствие на въздух.

Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис условия за цветясване няма. Но след претакането количеството на въглеродния двуокис става съвсем малко и вече съществува опасност.

Ако се установи цветясване, първо трябва цветът да се отстрани внимателно и виното да се прехвърли в по-малък съд без наличие на въздушна камера. Трябва да се сулфитира със 70 мл на 100 л 6% серниста киселина, ако не е било изобщо сулфитирано.

Ако при цветясването се е образувала вече дебела пелена и ако се стремим да я отстраним механично, тя се разкъсва лесно и пада на дъното на съда. Посочените по-горе мерки тогава не могат да възстановят вкуса на виното.

Използването на серниста киселина при домашното винопроизводство се смята за ненужно от мнозина, но то е много ефикасно средство против вкисването или цветясването. Сулфитирането обаче няма ефект, ако виното е вече болно.

При белите вина има и ензимно покафеняване

Това е все едно ядем ябълка и я оставяме на въздух - тя покафенява.

Когато бялото вино се източи от съда за съхранение и поеме въздух, то променя цвета си до бледорозов и дори се размътва.

Ензимът може да се неутрализира само чрез сулфитиране, защото сернистата киселина е силен антиоксидант - при белите и розовите вина тя е задължителна.

Виното е жив организъм, необходимо е ежедневно да наблюдаваме развитието му и да го дегустираме. Ако се забележи лек мирис или вкус на оцет, или цвят по повърхността, трябва да се реагира веднага.

Ако младото вино не е довършило ферментацията напълно и е останала неферментирала захар, то също се забистря и откалява.

Възбуждането на ферментация при ниска температура е много трудно дори невъзможно. Тогава ферментацията най-често протича спонтанно през лятото на следващата година. Такова вино най-често се консумира с остатъчната захар.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
11700
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

4437
0

Отговори ви дава д-р инж. техн. Николай Бакалов След обясненията и съветите на нашия консултант няколко читатели ни изпратиха по-конкретните си въпроси за съхранението на младото вино преди зимата.

8406
0

Вирусът се крие в тъканите на растенията Получихме няколко запитвания от лозари, в които те ни задават един и същи въпрос - защо през зимата на миналата година са забелязали,

10197
0

Какво не бива да забравяте и през зимата Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

4464
0

Може да се появят и хлоротични листа Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Още от Фермер
2223
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

1755
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

4851
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9423
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

1395
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

С бурни аплодисменти посрещна публиката премиерата на “Островът на съкровищата”, която се състоя на сцената на театър “Азарян”. Актьорът Христо Мутафчиев, който има специално участие в спектакъла - в ролята на страховития пират Флинт - изрази задоволството си, че чрез “Островът на съкровищата” има възможността да реализира детските си мечти.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа