Подобрява се овлажняването на горния почвен слой

Драгомир Атанасов агрометеоролог

През изминалия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от температури, близки до климатичните норми.

Бяха регистрирани валежи, което подобри условията за развитието на есенните посеви при установилото се почвено засушаване.

През следващия седемдневен период се очаква понижение на температурите, но без критични минимални стойности за земеделските култури. Прогнозираните средноденонощни температури ще са около биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури. При пшеницата ще се наблюдават фазите начало на поникване, трети лист, начало на братене (Павликени).

При рапицата ще се наблюдават фазите листообразуване (3-5-и лист, агростанция Пловдив), начало на розетка (Новачене).

През втората половина от периода се прогнозират валежи от дъжд и сняг, с което се очаква да настъпи подобрение в овлажнението на горния почвен слой. Това ще благоприятства провеждането на сезонните почвообработки.

През периода при житните посеви продължава обследването за наличието и дейността на обикновената полевка.

Условията ще са подходящи за извършване на сезонните почвообработки в овощните градини. Извършват се фитосанитарни мероприятия с цел намаляване източниците на фитопатогени и вредители - окапалите листа по възможност се заорават или изхвърлят и изгарят, почиства се старата и напукана кора от стволовете на овошките, извършва се резитба на болните и изсъхнали клони. Засаждат се овощни дръвчета.