Journal of Agricultural and Food Chemistry обяви откриването на нов тип чаено растение. Храстът, растящ в планините на южен Китай, практически не съдържа кофеин.

При производството на безкофеинов чай често се използват въглероден диоксид или гореща вода, които оказват влияние върху миризмата на напитката и унищожават полезните вещества в листата. За разлика от чая, изкуствено лишен от кофеин, природният продукт е потенциално полезен за здравето.

Според учените основната причина за уникалността на растението е мутация в генетичния код на синтазата (ензим, отговорен за производството на кофеин).

Местните хора вярват, че дивият чай помага за излекуването на настинка, успокоява болката в стомаха и лекува много други заболявания. Експертите, от своя страна, са уверени, че напитката от новия тип чаено растение ще стане много популярна поради своя състав и потенциални ползи.