Италианката Федерика Граси публикува в The Sun снимки на цяло стадо алпийски кози, които безстрашно се катерят по отвесната стена на язовира Diga del Cingino в района на Пиемонт. Високата 49 м язовирна стена е с наклон около 90 градуса. Безстрашните животни като че предизвикват гравитацията, но всъщност екстремното им поведение е напълно оправдано. Именно по този начин алпийските кози си осигуряват необходимите им минерални вещества.

Но не трябва да се безпокоите за сигурността на рогатите животни. Отвесният скалист ландшафт е естествена среда на обитание на планинските кози, които са способни да се изкачват на височина 4 000 м. Затова местните жители не се впечатляват от тази гледка, тъй като виждат катерещите се кози всеки ден.

Животните успяват да се задържат по едва стърчащите се скални издатини с помощта на меките си и подвижни копита, а чувствителните им големи уши улавят и най-малките колебания на въздуха и да запазват баланса.

Остава открит въпросът защо алпийските кози не си стоят в планините и защо атакуват изградената язовирна стена. Отговорът е на повърхността, обясняват специалисти. През 1925 г. Diga del Cincigo е построена с материали, на чиято повърхност с времето започват да се показват полезни минерални вещества. Именно те привличат рогатите алпинистки.