Напоследък елдата привлича вниманието като алтернативна култура поради редица ценни качества: диетична безглутенова култура с високо съдържание на хранителни вещества, полезни здравословни ефекти, приспособеност към бедни почви, кратък вегетационен период и възможности за използване като втора и покровна култура.

Елдата е род покритосеменни растения от семейство Лападови. Някои видове се използват като зърнена храна, въпреки че не са част от семейство Житни.

Тази култура у нас е позната повече от щандовете за диетични храни като специфична зърнена култура с ценни хранителни и здравословни качества. В Русия е известна още с гръцкото наименование гречиха.

Елдата е относително богата на протеин – около 14%, с високо съдържание на всички осем незаменими аминокиселини (лизин, левцин, изолевцин, метионин, триптофан, треонин, фениланалин и валин). В състава на белтъка липсва глутен, което я превръща в ценен диетичен продукт. Съдържанието на мазнини е около 3% и на захари 2-2.5%. Зърното на елдата е богато на витамини от групите на В и РР, както и на минерални елементи (желязо, калций, фосфор, цинк, магнезий др.). Поради липсата на глутен елдата може да се използва за хранене на хора, страдащи от глутенова алергия.

Още за интересната култура, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 22 ноември.