Хем цвете, хем плод за 4 лева

Рядко се замисляме, че ботаническата характеристика или принадлежност на дадено растение могат да помогнат много в насоките за отглеждането му. Такъв е случаят и с представителите на семейство Бромелиеви.

Най-mоказателният пример е ананасът. Ананас можете да си вкорените сами вкъщи.

Изберете от магазина зрял плод с хубави, свежи и здрави листа. За да пристъпите към вкореняване, трябва да разделите листата от плода. Това става лесно чрез завъртане на двете части в противоположни посоки или с помощта на остър нож.

Най-долните листа от розетката се отстраняват, за да се оголи стъблото. Така подготвена, розетката се оставя няколко дни на въздух, за да завехне раната. В противен случай е много възможно да загние в основата.

Оттук вече вариантите са два - да се засади веднага в почва или да се сложи над вода, докато се развият корени. Засаждането в почва крие доста повече рискове. Затова ви препоръчваме да отгледате розетката в немного широк стъклен съд с вода. Малка част от нея трябва да е потопена. Водата се сменя на 3-4 дни, за да не плесенясва. До 2 седмици ще започнат да нарастват коренчета.

Когато достигнат 3-4 см дължина, е време да засадите растението в почва. Направете смеска от торф, градинска почва, кори, мъх и перлит. Субстратът трябва да е лек и пропусклив, но в същото време да е добра основа за младото растение. Саксията не бива да е много голяма. Осигурете опора, ако розетката е много голяма и се клати. При правилни грижи до 2-3 години ще се радвате на собствен плод.

Растението е сухоустойчиво

Изисква минимални грижи

Веднъж вкоренен и стабилизиран, ананасът не изисква много грижи. Внимавайте с поливките в почвата. Не бива да допускате преовлажняване на кореновата система. Оросявайте го редовно и му осигурете достатъчно светлина.

През топлата част от годината изнасяйте растението на шарена, не много плътна сянка в двора или на балкона. Започне ли да става студено (около 10-15 градуса), е време за прибиране. Дръжте растението далеч от отоплителни уреди и се старайте да осигурявате достатъчно въздушна влажност.

В нашите условия е малко трудно да се стигне до цъфтеж и оформяне на плод.

Листата и здравото растение са достатъчна награда. И все пак трябва да сте наясно, че ако ананасът даде плод, розетката скоро ще загине. Преди това обаче, ще се развият множество малки, дъщерни розетки в основата, с които можете да размножите растението. Грижите за "бебетата" с нищо не се различават от тези за възрастното растение.

Ако харесвате нестандартни и шарени листа, ананасът е правилното растение за вас.

Лекият сивкав отенък на обикновените форми е чудесен контраст, а вариатетите предлагат дву- или трицветни листа, с които да разнообразите всеки ъгъл вкъщи.

Въздушните тиландсии

Поливат се различно от другите цветя

Тиландсиите наброяват над 600 вида. Повечето от тях са реални въздушни растения, които нямат нужда от субстрат. Отглеждането и аранжирането им е истинско удоволствие, дори за неопитни цветари и хора, които имат навика да преполиват растенията си.

Цените на тиландсиите варират силно от 6-8 лв. до 30-40 лв. и повече в зависимост от вида и размера на цветето. Въздушните тиландсии започват да се появяват все по-често навсякъде и изумяват с изтънчената си и нестандартна форма.

Два аспекта са най-важни в успешното отглеждане на въздушни растения. Циркулацията на въздуха и достатъчната влажност в него са от особено голямо значение.

Поливането съществено се различава от изброените досега видове и общо взето от всички останали цветя. Някои видове тиландсии са доволни на еднократно накисване във вода веднъж на седмица или две. Други имат нужда само от оросяване. Поливането е пряко свързано с условията на отглеждане. Ако в помещението е топло, естествено поливките трябва да бъдат по-чести. Сигурен знак за необходимост от вода е сбръчкването на листата. А ето и още една насока. Сивите тиландсии са значително по-сухоустойчиви от тези с зелени листа.

Внимавайте с температурата

Осигурете ярка светлина

Тиладсиите идват от топъл и влажен район. Затова в домашни условия ще се чувстват добре при умерена температура и периодично оросяване. Не допускайте рязко спадане на температурата. Прекалено горещо и сухо помещение също не е добре за тях.

Осигурете на растенията ярка, но не пряка слънчева светлина. Можете да подхранвате с листни торове в двойно разредена доза и то не много често.

За да извлечете максимума от екстравагантия външен вид на тези красавици, направете им пиедестал. Малък аквариум или друг вид стъклен съд, интересна опора от дърво, желязо или друг материал, нежна огърлица за още по-въздушен ефект и т.н. Имайте предвид, че розетката трябва да се вади и поставя лесно на мястото си, когато се полива. Към инсталацията може да се добавят и епифитни орхидеи, каквито са фаленопсисът, някои видове дендробиуми, катлеи и др.

Розово бижу с лилава панделка

Почвата се овлажнява веднъж в месеца

Видовете T. cyanea и T. lindenii са най- разпространени и достъпни в нашата търговска мрежа.

Цената им варира между 8-10 и 20 левя. Тези тиландсии имат нужда от почвен субстрат, но не толкова, за да се хранят от него.

Поливането при тях става по два начина. Почвеният субстрат се овлажнява, само когато е засъхнал напълно. Това означава веднъж в месеца, ако не и по-рядко.

Листата усвояват много повече вода и хранителни елементи от въздуха, отколкото корените. Затова повече внимание обърнете на тях. Оросявайте поне на два- три дни, а в "чашките" на розетките поддържайте 1/3 пълни с вода. Това е основната и най-важна дажба за тези малки, но прекрасни цветни украшения.

С течение на времето тиландсията ще оформи множество малки розетки. Когато те се развият напълно, цветето ще заприлича на бодлив облак и ще ви се прииска да го разделите или пресадите в по- голяма саксия. Е, недейте. Ако тиландсията се чувства добре, а това е така щом расте и цъфти, то значи няма нужда от тези процедури. Грижете се за листата повече отколкото за корените.