Обезпечава нуждата им от храна

Есенното торене е важна част от агротехниката на овощните дръвчета, тъй като им осигурява основната част от храната, която е нужна за правилния им растеж и развитие, а съответно и за плододаването, което е основна цел на градинарите.

Като всеки жив организъм и дръвчетата се нуждаят от хранителни вещества, които им се осигуряват от минералните и органични торове. Количеството на хранителните елементи които трябва да се внесат, се определя според вида на овощното дръвче, както и според възрастта му.

Така например младите фиданки не се нуждаят от много храна. Щом встъпят в плододаване обаче дръвчетата имат много по-големи потребности, тъй като вече дават реколта. Застаряващите дървета също се нуждаят от повече храна, както и от други грижи, за да продължат максимално дълго време да дават плодове.

Най-точно се определя с какво и колко да се натори даден овощен вид след лабораторен почвен анализ. Той обаче рядко се прави от любителите градинари, тъй като се извършва само в няколко лаборатории в страната, а и е свързан с финансови средства.

Затова овощарите се доверяват на съвети, разработени от науката и проверени в практиката, които дават агроспециалистите.

Торовете се разхвърлят

Заравят се с обработката на почвата

Най-често в дворните и вилните градини овощните дръвчета са засадени по единично и разпръснато. Ето защо торенето се прави в околостъблената чашка, т.е. до стъблото и под короната на дръвчето.

За целта торовете се разпръскват върху повърхността на почвата. След което се заравят с окопаване. Колко да е дълбочината на обработка, овощарят прави индивидуална преценка за всяко дръвче.

При есенното торене е препоръчително торовете да се закопаят възможно по-дълбоко, за да могат по-лесно да се усвоят от растенията. Това се налага тъй като фосфорните и калиевите торове са по-трудно подвижни и ако останат в повърхностния почвен слой, им отнема доста време докато се придвижат надолу. Така може да не се приемат от дръвчето, когато има нужда от тях. Затова, когато са по-близко до корените, приемането им става по-лесно.

С азотните торове няма такъв проблем. Те са бързо подвижни и лесно се придвижват в почвата. Затова и азотните торове са внасят на няколко пъти, за да могат растенията да ги усвояват по-пълноценно. При внасянето им те се заорават много по-плитко.

Балансирано подхранване

Неравилното торене води до дефицити

Практиката показва, че овощните видове се повлияват много добре от торенето с азотни торове, и не толкова - от фосфорни и калиеви. Това обаче не бива да е предпоставка дръвчетата да се торят с азот, а да се пренебрегват фосфора и калия, категорични са специалистите по торене.

Едностранчивото азотно торене води по-силен растеж на дръвчетата, а също така до смущения, които се отразяват неблагоприятно на количеството и качеството на плодовете. Затова балансираното хранене, което включва минерални и органични торове, е от основно значение за развитието на овошките и за получаване на плодова продукция.

През есента се прави основното торене на овощните дръвчета. Тогава се внасят минералните торове - фосфорни и калиеви, както и органичните - най-често оборски тор.

Азотните торове се внасят в края на зимата или началото на пролетта, като нормата се разпределя на 2-3 пъти.

Освен това по време на вегетацията на растенията могат да се използват и лисни торове, които допълват основното торене. Те се усвояват по-лесно и е подходящо да се използват и при неблагоприятни фактори на средата, когато дръвчетата са подложени на стрес - градушка, засушаване, преовлажняване и т.н.

ПРАВИЛО

Торовете се разхвърлят в околостъблената чаша на дръвчето. Колкото по-голямо е, толкова в по-широк кръг се разпределят те.

Ориентировъчни торови норми

Зависи от вида, но и от възрастта

С колко да се тори дадено дръвче зависи от вида му, подложката, салата на растеж и размера на короната, очакваната плодова продукция, напояването, както и от запазеността на почвата с хранителни елементи.

През първите няколко години младите фиданки не се нуждаят от много хранителни вещества, особено ако е направено запасяващо торене по време на засаждането им.

Когато младите дръвчета не са торени по време на засаждането, трябва да се подхранят. Ориентировъчно се дават около 8-10 грама азот, 6-8 грама фосфор и 8-10 грама калий на 1 кв. м.

Дърветата, които са встъпили в плододаване, се торят с по-високи норми. Примерната доза е 12-20 кг азот, 8-12 кг фосфор и 8-10 калий на 1 декар.

През 2-3 години може да се внася 3-5 тона оборски тор, или това количество да се разпределя за всяка година.