Наредба 26 за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход се отнася за доставки от производители до крайни потребители или до местни обекти за търговия на дребно на малки количества сурово мляко, пчелен мед и продукти, яйца, прясна и охладена морска и сладководна риба, прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата, отстрелян едър и дребен дивеч или месо от едър и дребен дивеч, храни от животински произход.

С проекта за изменението й се увеличава количеството за директната доставка на сурово овче или козе мляко и се повишава броят на животните във фермите.

Директна доставка на малки количества сурово овче, козе или биволско мляко от производител няма да да може да превишава 60% от месечния млеконадой от ферми за овче или козе мляко с до 200 броя животни в период на лактация, за биволско мляко при до 50 броя животни.

Доставката ще може да е до 50% от месечния млеконадой на ферми за овче или козе мляко с 200 до 500 животни, и на биволско мляко при 50 до 100 животни. До 40% може да бъде доставката от месечния млеконадой от ферми за овче или козе мляко с 500 животни в период на лактация, а за биволско мляко при до 100 броя животни.

Проектът разрешава обектите за търговия на дребно да бъдат разположени в същата или съседна административна област по регистрация на животновъдния обект.

 Храни, произведени в обектите за търговия на дребно ще могат да се доставят до други обекти или до мобилни хладилни витрини в същата или съседна административна област, и на територията на цялата страна за млечни продукти от овче, козе и биволско мляко.