Угояването на прасето в повечето лични стопанства върви с пълна сила.

Но дали не допускате грешки при храненето?

С кои фактори трябва да се съобразите:

възрастта - подрастващо или няколко месечно прасе;

цел за отглеждане - угояване за месо, бекон или повече сланина;

с какви фуражи храните и дали са най-подходящите.

Бързото угояване и увеличаване на теглото е възможно само при правилно хранене. Прасето трябва да се храни по едно и също време на деня. Пример - бременните свине се хранят веднъж - еднократно, кърмачките - два пъти на ден. Но тези, които угоявате - независимо дали ги храните от отбиването, или вече поотраснали прасета, се хранят три пъти дневно през периода на ускорен растеж

Храненето трябва да е балансирано, обогатено с витаминни и минерални добавки. Само така ще постигнете желания резултат - висококачествено крехко свинско месо и тънка сланинка от едно добре охранено прасе.

В зависимост от възрастта, когато сте стартирали угояването, прасето може да е готово на 35 кг, но може и на 60 кг. Но практиката показва, че в повечето случаи живото тегло е около 100-120-130 кг. Въпрос на личен избор.

Но не допускайте грешката да храните прасето само с хранителни отпадъци и кореноплодни растения. Тогава резултатът е затлъстяло животно, с много сланина и жилаво месо с недобър вкус.

Фуражите

Качеството на свинските продукти директно зависи от качеството на храната, която се подава на прасето. Всички фуражи са разделени на три групи според техния ефект върху качеството на месото.

Първата група хранителни продукти ви дава възможност да получите висококачествени месни продукти.

Втората група има по-малко полезни качества и е подходяща за получаване на месо със средно качество.

Третата група включва непълноценна храна, която пряко занижава качеството на месото. Въпреки това може безопасно да се изхранва на млади животни до достигане както на 60 кг, така и на 200 кг живо тегло. Но при последния вариант резултатът е силно изразено затлъстяване за сметка на месото.

От вас зависи дали изхранвате прасето и го угоявате по правилния начин. Което означава, че качеството и на месото, и на бекона, и на сланината е резултат единствено от вашия избор на фуражи.

ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ И ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ В 12-СТРАНИЧНИЯ "ХОБИ ФЕРМЕР" ОТ 16 НОЕМВРИ