Всяка държава да определи таван за парите на фермерите. Това е едно от предложенията в проектодоклад от испанския представител в Европарламента Естер Гарсия по повод предложенията на Европейската комисия за регламент за Общата селскостопанска политика след 2020 г.

В доклада се предлагат общо над 400 изменения в текстовете на ЕК, като най-съществените засягат тавана на директните плащания и размера на обвързаната подкрепа, който да се запази на 13% от плащанията на всяка държава.

Всяка държава-членка сама да определи праг, над който да се намаляват директните плащания, но този праг да не бъде по-нисък от 100 000 евро, а горницата над него да се намалява по решение на държавата-членка с най-малко 25% и най-много 100%.

Останалите плащания, включително обвързаната подкрепа, да бъдат включени в сумите, на които ще се налага таван.

Намалението да не засяга подпомагането за екологичните схеми, както и това на младите земеделски стопани, предлага проектът.

Средствата, които остават след налагане на тавана на плащанията да се използват приоритетно за необвързаните с производството схеми.

За преразпределителното плащане се дава идея да не е повече от 25% от основното средно подпомагане и да има финансов таван, над който стопанствата да не го получават.

А за стратегическите планове на държавите - да стартират от 2023 г. и да важат за 5 г., искат евродепутатите.

Днешният доклад трябва да бъде одобрен  от Съвета на министрите и ЕП.