През последните десетилетия се наблюдава динамичен ръст в производството на мляко в традиционните страни-износителки, интензификация на търговските и инвестиционните потоци, както и глобализация на млечния пазар, стана ясно на конференцията "Бъдещите износители на мляко на глобалния пазар, която се проведе в рамките на международната изложба EuroTier в Хановер. Нейни организатори са Центърът за изучаване на млечния пазар и DLG.

Но се наблюдава и друга тенденция, обусловена от развитието на регионалните пазари, от ръста в производството на мляко в страните, които традиционни се разглеждат като вносители на млечна продукция. Държавите от постсъветското пространство и от Азиатския район, които имат значителен потенциал за развитие в близкото бъдеще, могат да се конкурират с настоящите глобални играчи на млечния пазар.

По време на конференцията представители на отделни държави, на браншови организации и експерти от бъдещи страни-износители обменят мнения за влиянието на глобалните тенденции на регионалните пазари.

В хода на конференцията директорът на аналитичната мрежа IFCN Торстен Хемме прогнозира, че средната цена на суровото мляко на световния пазар ще бъде 30 евроцента за килограм, като уточни, че динамиката на цените на млечния пазар е циклична. На всеки три години ценовият цикъл преминава във фаза на резки колебания. При последния такъв период - 2013-2016 г., ценовите колебания достигаха до 50%.

От 2016 г. досега средната цена на суровото мляко на пазара съставлява около 35 евроцента за килограм, уточнява експертът. Като това е дългосрочен тренд, посочва Торстен Хемме.