Това решиха днес на пленарна сесия на Европейския парламент

Eвродепутатите изложиха приоритетите за финансиране след 2020 г.

Те настояват за повече финансови ресурси за младите, за научни изследвания, за растеж и заетост, както и за борба с климатичните промени. За адекватни ресурси за финансиране на миграцията, отбраната и сигурността.

Решават финансирането на дългогодишната селскостопанска и кохезионна политика да не се намалява за следващия дългосрочен бюджет.

Парламентът подчерта своето "единство и готовност" за предстоящите преговори относно многогодишната финансова рамка /МФР/ за 2021 – 2027 г. с министрите на ЕС и изрази съжаление , че държавите членки не са постигнали значителен напредък за приемането на обща позиция.

Евродепутатите смятат, че предложението за МФР на Европейската комисия е добра отправна точка, но предложеното ниво няма да позволи на ЕС да изпълни политическите си ангажименти и да отговори на важните предстоящи предизвикателства.

Те потвърдиха следните приоритети в списък, за който се казва, че не е изчерпателен. Сред тях са бюджетът за програмата за научни изследвания "Хоризонт Европа" да е 120 млрд. евро по цени от 2018 г., а не 83,5 млрд. евро, както предлага ЕК, още: засилване на европейския план за стратегически инвестиции, увеличаване на финансирането за транспортната инфраструктура и малките и средни предприятия, запазване на финансирането за дългогодишната селскостопанска и кохезионна политика, удвояване на средствата за борбата с младежката безработица, тройно увеличаване на средствата за програмата Еразъм+, определяне на приноса на ЕС към за климатичните цели на 25% от разходите на МФР и 30% възможно най-скоро, но най-късно до 2027 г.

Междинният доклад относно многогодишната финансова рамка 2021 – 2027 г. беше приет с 429 гласа "за", срещу 207 гласа "против" и 40 въздържали се.