Отрицателните температури могат да повредят кореноплодите

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ

След топлото за сезона време през следващия седемдневен период се очаква постепенно понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия.

През първата половина от периода в полските райони съществени валежи не се очакват и лимитиращ фактор за вегетацията на зимните житни култури и рапицата остава дефицитът на почвена влага. Вследствие на недостига й част от посевите са недобре гарнирани. На места в Североизточна България (агростанция Търговище) при пшеницата са констатирани повреди - изсъхване на кълновете. До края на второто десетдневие при зимните житни култури ще се наблюдават различни фази - поникване, начално листообразуване и фаза трети лист (Новачене, Главиница, Силистра, Царев Брод).

На отделни места (агростанция Павликени) при пшеницата ще протича и начало на братене.

При рапицата ще преобладават посевите, формирали 3-4 лист. Изключения ще има при част от най-рано засетите, при които ще се наблюдава и начало на образуване на розетка (агростанция Новачене).

В края на второто и началото на третото десетдневие се очаква по-съществено влошаване на топлинните условия. На места в полските райони стойностите на средноденонощните температури ще се доближават до биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви.

Прогнозираните отрицателни минимални температури до -5 градуса са над критичните за пониците на зимните житни, но ще налагат своевременно прибиране на кореноплодите. Челата и шийките на кореноплодите (моркови) се повреждат при по-продължително въздействие на отрицателни температури до -3-4 градуса, което води до намаляване на качеството и увеличаване на загубите при съхранение на продукцията.

В края на периода се прогнозира повишена вероятност за валежи от дъжд и сняг и подобрение на влагозапасите в горния почвен слой.

По-подходящи условия за освобождаване на площите от късните окопни (царевица, по-късните сортове главесто зеле, кореноплоди) ще има през първата половина от периода. Второто десетдневие на ноември е подходящ срок за засаждане на овощни култури.