С подходящи продукти фермерите могат да реагират и да намалят вредните последствия

Ваня Велинска

В съвременните условия стресът не е запазена марка само за хората. Културните растения, в резултат на климатични или други фактори на средата, също са подложени на него.

Какви решения предлага фирма Екофол за борбата със стресовите състояния?

Амино Експерт баланс със своите 50% аминокиселини и пептиди, въздейства на синтеза на специфични пластични вещества и хормони, които предпазват селскостопанските култури от стрес и високофективен при вече проявен проблем. Той съдържа и голяма доза пролин - аминокиселината, която благоприятства задържането на вода в клетките и увеличава сухоустойчивостта на културите.

Амино Експерт Импулс осигурява висока толерантност на стрес. Обединява в себе си силата на аминокиселини, фитохормони на растежа, витамини, органика и водоразтворими микроелементи.

Грижата за ранните фази от развитието на растенията е от решаващо значение. Специално подбраните фитохормони в оптимални концентрации и органични съставки влияят директно на клетъчно ниво, стимулират растежа и развитието на малките растения и активират жизнени процеси в тях.

При наличието на чести природо-климатични аномалии е трудно да се отличи кое от действията на Амино Експерт Импулс се е изявило най-добре - биостимулиращото, хранещото, антистресовото или и трите едновременно. Или, по-скоро съчетанието им дава сигурност и гаранция за ефективността му.

Листните торове и биостимулатори се справят отлично с различни проблеми, тъй като по-достъпно казано, те са готова храна, която се подава на растенията. Ползата е двойна - първо, дава се качествена храна през листата за преодоляване на стреса и второ, стимулират се растенията за компенсиране на загубеното време за развитие.

Добрите производители знаят, че колкото по-дълго време културата "съществува" (защото растежа и развитието са затормозени) под въздействието на някакъв дефицит, толкова повече ще са негативните последствия за добива, коментират специалистите по торене. Особено вярно е това в ранните фази. Продуктите от сериите Лактофол и Амино Експерт не допускат проявата на дефицити.

Когато целим ефективност в земеделската работа, не трябва да забравяме, че тя трябва да се търси не само в храненето на растенията, но и в оптимизация на труда. При едновременно прилагане с пестициди е добре в листните торове да се съдържат вещества, които играят ролята на прилепител. Намаленото отмиване на прилаганите пестициди и подобреното им разпределение в посева повишават тяхната ефективност.