Прeработените продукти от маслодайната култура все повече се търсят

Алма Давидова

Надеждите на стопаните за изгодни цени на слънчогледа тази година са на път да се провалят. Но при всяка култура има периоди на възходи и спадове. Като цяло реколтите стават все по-добри, но това вече не е достатъчно. Печалбата следва онези, които бързо напипват пулса на пазарите.

Експертите са единодушни, че понижението при изкупните цени на слънчогледовото семе през този сезон ще провокира преструктуриране на производството в посока към високоолеиновия слънчоглед. Печеливша е и преработката в олио и шрот.

Производителите на олио се радват на много добри печалби, а имат и перспективи на пазарите в Западна Европа и Близкия Изток, където палмовото масло се замества със слънчогледово.

Ако у нас например два пъти се увеличи преработката на слънчоглед, можем да очакваме над 1.3 млрд. лв приходи, коментира Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро.

Тазгодишната реколта от слънчоглед у нас е с отлично качество като съдържанието на масленост достига 45-47 на сто, обяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

По думите му средните добиви от маслодайната култура са около миналогодишното равнище - 280-290 килограма. Но през отиващата си стопанска година земеделските производители са заложили на високоолеинови сортове добитото олио от които има по-добри качества с оглед на здравословното хранене, посочи Костадинов, който оглавява и Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

В знаковия Добрички регион са ожънати всички 724 168 декара с маслодайната култура. Произведени са 217 822 тона от черното семе. Средният добив в региона е 301 килограма при 278 килограма миналата есен.

Рекорден добив от слънчоглед в Черноморския регион

Тандемът Украйна-Русия се превръща в “кошмар” на световните пазари на слънчогледово масло и шрот, коментират международните експерти. Така че през 2018 г. тенденциите на пазара на черното семе се потвърждават : добивът в Черноморския регион е рекорден - стига до 27 млн. тона!

Украйна запазва лидерството си на пазарите на слънчогледово олио и шрот.

Но трябва да се имат предвид и тенденциите на пазара. Ако по време на прибиране на реколтата се очаква вътрешните цени на слънчогледа да бъдат под натиск, пазарът за износ на шрот се засилва

Международните търговци са готови да купуват слънчогледов шрот, което се отразява в покачване на цените на пристанището на КПИ и FOB черноморските бази.

А в ноемврийския отчет на USDA (САЩ) прогнозата за реколтата от маслодайни в Черноморския регион през сезон 2018/19 е повишена до 44 262 хил. тона (+900 хил. тона).

Ръстът на реколтата от слънчоглед е за сметка на този в Русия - до 11 500 хил. тона (+500 хил. тона).

Натискът върху цените се подсилва и от Турция - 250 хил. т. повече.

Неочаквано добри добиви и в Европа

Над 9 млн. тона слънчогледово семе от 4 млн. хектара е реколтата и в ЕС тази година, показват данните на ЕК.

Макар че тазгодишната реколта е с 8 процента по-слаба от 2017-а, тя остава с 6 на сто над средното за последните 5 години. Прогнозираните добиви се движат около 2,4 тона от хектар, което е с близо 200 килограма над очакванията от месец юни.

На челните места по добиви в ЕС са Румъния, България и Унгария

След тях се нареждат, но с доста голяма разлика, страни като Испания, Италия и Франция.

Като цяло добивите в източната част от ЕС са по-добри от тези в западната. Заради липсата на сурови фуражи в големи региони на Западна Европа слънчогледовият шрот е силно търсен.

Декемврийските фючърси се търгуват за 205 евро на тон, което е с 60% повече от миналата година.

Потенциалът

Средностатистическите земеделски стопанства в България и Румъния са сред най-малките в ЕС, но това прикрива развитието на по-големи структури с по-търговска насоченост, отглеждащи култури за местна консумация и за износ.

Използването на най-новите хибридни технологии и техники на отглеждане в тези по-големи стопанства в целия регион ще позволи на много производители да постигат добив и качество, съизмерими с тези в Западна Европа и Северна Америка. Според експертите със своето изобилно производство и с плодородната обработваема земя България, Молдова, Румъния и Украйна имат добра позиция да снабдяват европейските и световните пазари с първокласен слънчоглед за ядене, нисколинолов и високоолеинов слънчоглед

Слънчогледът е втората най-важна култура в структурата на българското селско стопанство. Но перспективите пред цената му не изгледат особено добри, коментират и експертите от ИнтелиАгро. Отправяйки поглед към пазара на зърно и маслодайни семена през 2019 г., следва внимателно да държим под око климатичните условия за есенниците в Европа и Черноморието, съветват експертите. Сушата в голяма част от тези региони не само оказа влияние на реколта 2018, но и влоши средата за сеитбата и развитието им.

Състоянието им в идните месеци вероятно ще определя и посоката на цените - дали поскъпването ще набере скорост отново, или пазарът поне до пролетта е намерил своя баланс коментират експертите от ИнтелиАгро.

Къде сме ние

На неотдавна състоялата се у нас Зърнена академия 2018, отново бе подчертано, че България е световен лидер в износа на белен слънчоглед.

А Черноморският регион е сърцето на световното производство и търговия с черното семе.

Общото производство на маслодайни култури в света е възходящо в количествено отношение през последните години.

България и Румъния имат съществен дял в производството и износа им не само в регионален, но и в световен план. Големите лидери са Украйна и Русия, които обаче изнасят основно масло и шрот.

На този фон България е вторият най-голям износител на слънчогледови семена след Румъния

В страната ни се произвеждат около 2.5 млн. тона маслодайни, от които почти 2 млн. слънчоглед.

Слънчогледът е водещата маслодайна култура Производството на рапица почти е стагнирано, докато при соята се правят опити за възобновяването му.

Делът на България в общото производство на маслодайни култури в Европейския съюз е 7%, а конкретно за слънчогледа е 20%.

Износът от страната общо на маслодайни за последната календарна година е 1.5 млн. тона.

Румъния пък е най-големият глобален износител на слънчоглед. Тя произвежда 25% от слънчогледа в Европейския съюз и 50% от рапицата.

Друг производител в региона е Молдова, които има около 1 млн. тона годишна реколта от маслодайни и основно изнася за турските пазари.

Казахстан също е нетен износител на слънчоглед

Чистата печалба при маслодайните расте

Това че производството на маслодайните култури расте с бързи темпове в Черноморския регион и се дължи на първо място на високите маржове.

Рентабилността в Украйна за маслодайни култури е около 38%, докато при зърнените е едва 20%.

Това коментира в доклада си Елисавета Малишко от УкрАгроКонсулт, Украйна по време на Зърнена академия 2018.

Нараства и търсенето от преработвателната индустрия

Поради това делът на експорта намалява при нарастващо производство. Сега той е с около 99% по-малко. Това се дължи на митата за износ на слънчогледа, които бяха въведени в края на 90-те г.

В началото те са били до 23%, сега - едва 10%, коментира експертът.

Русия например преработва около 96% от произведения там слънчоглед и капацитетът за преработка е около 24 млн. тона на година.

Дестинациите за износ стават все повече

За Украйна основните страни вносителки са Китай и Индия, а за Русия- Турция Египет и Европа.

Преди конкуренцията при слънчогледовото олио беше между Аржентина и Черноморските държави, а сега Украйна и Русия са водещите конкуренти.

Основната борба сега е за пазарите на Китай и Индия които постепенно увеличават потреблението си на слънчогледово олио, отбелязва Маишко.

Тези държави започват да заместват палмовото масло. През 2000-та г. внасят половин милион тона олио, а сега вносът им е почти 3 млн. тона.

През новия сезон 2018-2019 г. се забелязва повишаване на производството на всички маслодайни култури. Тази тенденция в Черноморския район и в глобален мащаб може да намали маржа на чистата печалба при преработката

Но чистата печалба от производство на маслодайни, все пак си остава по-голяма от тази при зърнените култури, подчертава експертът.

ЦИФРИТЕ

Събраният маслодаен слънчоглед у нас, по данни от ноември 2018 г. надхвърля с 2,5% отчетеният по същото време на 2017 г.,при 99,9% реколтирани площи.

Продукцията е 1 886 608 тона при среден добив 257 кг/дка.Цените през последната седмица бяха 549лв./тон при 528 лв./тон предишната седмица. Добивите са с 12,7% по-високи от миналогодишните.

ТОП 5 ПРИЧИНИ ДА ОТГЛЕЖДАТЕ СЛЪНЧОГЛЕД

Слънчогледът има отлична възвръщаемост на инвестициите.

По-ниски разходи - тази култура може да намали съдържанието на хранителни вещества в профила на почвата, в сравнение с по-плитко вкоренените култури

Сеитбообръщението намаляване болестите, насекомите и резистентността към хербициди, чрез включване на слънчоглед в ротацията

Ограничена влажност - в сухи условия дълбоко вкоренените слънчогледи често превъзхождат други култури

Слънчогледът е много добър за почвата.Кореновата му система повишава органичното съдържание в почвата и капацитета й за задържане на водата.