Светла Стоянова - собственик и управител на фирма „Хелга-Светла Стоянова” грабна големия приз на конкурса Агробизнесмен на България за 2018 г. Конкурсът, организиран от най-авторитетния агровестник в България "Български фермер", отличи най-добрите в земеделието за 27-ми път. 

Тази година фирмата, която управлява Стоянова, навърши 20-години с успешно присъствие в българското земеделие. Започва като малък семеен бизнес през 1998 г. да отглежда житни култури на 40 дка. С годините постепенно увеличава обработваемите площи, листата на полските култури, изгражда база.

Днес фирмата е сред най-продуктивните в страната. На полетата й се отглеждат всички основни за страната зърнени и маслодайни култури. Базата на стопанството е една от най-модерните в Европа, а машинният парк – последна дума на техниката. А благодарение на добрите практики и технологии, които се прилагат, получаваните добиви са повече от впечатляващи.

В стремежа на Светла да постига все по-добри резултати, всяка година на полетата се залагат демоопити, на които се изпитват нови хибриди, торове, препарати за растителна защита на водещите световни компании. Това позволява най-добите продукти да се прилагат бързо в практиката и да се гарантира устойчиво и успешно производство.

За мен е гордост и отговорност да съм жена, работеща в земеделието и да получа тази награда, каза Стоянова.

Припомни, че успехите е постигнала за 20 години. Като е започнала с 40 декара, собственост на дядо й, а днес обработва над 20 000 декара. В едно много модерно стопанство, където освен складови и други производствени помещения, е изградила зона за отдих и спорт. 

"Успехите ми се дължат преди всичко на работата ми с водещи фирми. С всички тях аз успешно работя, като посещавам всички обучения, презентации -както в България, така и в чужбина. Благодарение на това аз постигам успехи. Правя опитни полета на всички фирми за семена, торове и препарати", заяви победителката. 

"Да бъдат разумни и добри хора, да сеят с любов и така ще постигнат добри резултати", обърна се Светла Стоянова със специален призив към младото поколение в земеделието. 

Тя благодари и на усилията на държавата в лицето на министерството и фонда. 

Победител вт категорята "Компания за иновативно хранене в растениевъдството" стана „Екофол“.

Вече близо 30 години фирмата произвежда професионални листни торове, работи за модерно и интензивно земеделие. През годините „Екофол“ надгражда не само своята продуктова листа, но и партньорството си с българските земеделски производители.

Отличието връчи Блага Букева, редакционен директор на в. „Български фермер“ на Татяна Михайлова, изпълнителен директор на „Екофол“.

"Българското земедлеие се превърна в успешен, интензивен модерен сектор. Няма как да не произвеждаме модерни, интензивни стимуланти", каза Михайлова. И благодари, че земеделците избират българското.

Победител в

"Агроиноватор" стана Иван Иванов, собственик и управител на „Агротайм“.

Отличието му връчи Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

Щастлива съм да връча тази награда. Още по-щастлива съм, когато видях името. Много се радвам, че ще имаме до края на годината възможност за прием по мярката за иновации. Техните иновации са много добър пример какво би могло да бъде подкрепено по Програмата за развитие на селските райони, каза Боянова.

Иванов заяви, че за него е чест да е номиниран, а още по-голяма чест е да вземе наградата за иновации. Остава ни да видим резултатите от тях, а след две-три години защо да не вземем и най-голямата награда за агробизнесмен, заяви Иванов.

Той управлява една от водещите компании в агросектора у нас – "Агротайм". В трите селскостопански звена на фирмата - "Земеделие", "Свинекомплекс" и "Плодове и плодови продукти", младият агробизнесмен от Исперих прилага световни новости:

В растениевъдството - безорната технология. В свинекомплекса, който е един от най-големите в България, Иванов прави революция в угояването. Той е единственият в Югоизточна Европа, който произвежда свободни прасета в промишлени мащаби. При производството, сортирането и опаковането на черешите, получавани от 800 дка собствени градини, са внедрени последните световни технологии и са защитени международни стандарти за качество, които позволяват на Иванов да стъпи трайно на световния пазар на плодове.

В категорията на "Компания за дигитализация на сектора" бе отличена НИК.

Компанията с управител Иво Куманов е специализирана в иновативни и интелигентни решения за земеделски стопанства, с чиято помощ се повишава автоматизацията и дигитализацията в производството. С помощта на GPS устройствата и софтуера, които НИК предлагат, се промени практиката по очертаване на земеделски площи и подаването им в ИСАК. По-модерните системи, които те са разработили, като GeoSCAN например, дават възможност за по-ефективно управление на стопанстовото и отглеждане на културите. Новост в портфолиото на компанията са торачките Kverneland.

Отличието връчи Стилиян Гребеничарски, анализатор от „ИнтелиАгро“. Наградата получи търговският директор на НИК Тодор Шишков, който заяви, че компанията ще продължава да дава най-добрите цялостни решения за дигитализация на земеделието. 

Учен с принос за българското земеделие е академик Атанас Атанасов. 

Той получи отличието от Любомир Коралов, зам. главен редактор на „Български фермер“. Връчвайки наградата Коралов каза, че дава на Атанасов петелът на познанието и плодородието. 

Атанасов е емблематична фигура в българската селскостопанска наука и от десетилетия е известен с това, че научната му дейност е тясно свързана с развитието на генетичните биотехнологии. Приносът му е признат и от много чужди академии. Основател и ръководител е на Геномния център към Софийския университет. Автор е на метод за инвитро отглеждани зародиши при царевица, слънчоглед, череша, лоза и др. Създава нови сортове и селекционни линии. 

Акад. Атанасов каза, че като доайен в българската земеделска наука е останал приятно изненадан от наградата.

"Сигурно истината е някъде, но е хубаво да погледнем в утрешния ден. Този рай, който е България, има потенциал да стане богата държава, който ние не използваме както трябва. Трябва да обединим нашите усилия, за да успеем", каза той. Според него освен зърното, което има, трябва да се върви към производството на качествена и полезна храна.

В категорията "Успешно лансиране на нов продукт"  призьор стана Приаксор на БАСФ.

Приаксор е първият продукт на българския фунгициден пазар, който комбинира две от най-силните активни вещества напазара–Ксемиум и ЕФ500.Продуктът поставя началото на ново поколение продукти за растителна защита от БАСФ, отговарящи на динамично променящите се условия в страната и допринасящи за по-високите добиви и печалби на българските фермери.

Маркетинг мениджърът на компанията Красимира Иванова получи отличието от Ирена Димова ,член на комисията по земеделие в парламента. 

Иванова благодари първо на земеделците, защото благодарение на тях и на тяхната иновативност, иновацията е влязла за една година в българското земеделие.

Агротърговец стана Пионер Семена България - Corteva Agriscience.

Отличието връчи главният редактор на в. „24 часа“ Борислав Зюмбюлев на Чавдар Дочев, търговски директор за Балканите.

Пионер се утвърди като най-предпочитаната марка семена царевица и слънчоглед сред зърнопроизводителите в България в последните 20 години. Фирма Пионер Семена България за пореден път е пазарният лидер и за 2018 г. Това се дължи на изключителния добивен потенциал на хибридите, високите им качества, отличната селекция, иновациите.

 Както се казва - Без семена не става. Фирмата предоставя много качествени семена на всички земеделци, благодаря, че сме забелязани от "Български фермер" , каза. Дочев. Той обясни, че успехът на компанията се дължи на целия й екип и на доверието, което получават през последните 24 години. Съобщи новината, че три американски гиганта в земеделието се обединиха и вече ще съществуват под новото име "Кортева".

Агроинвеститор стана Антон Тотев.

Отличието му връчи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков, който отбеляза, че Тотев е бил номиниран на европейския конкурс за млад фермер в Брюксел. 

Живков го поздрави, че се е върнал от чужбина и е показал, че и в България може да се работи. 

26-годишният Антон е отличен за успешната си инвестиция в оранжерия за целогодишно отглеждане на зелени зеленчуци, салати и подправки по супермодерна технология в село Спатово, община Сандански.

Уникалността на производството му са иновациите, които обхващат целия процес - от засяването до брането. В оранжерията е осъществена кръгова икономика в действие. Отпадъкът от отоплението - въглеродният двуокис, се използва отново за перфектна фотосинтеза на зеленчуците. Поливането и храненето на зеленчуците са компютъризирани.

Антонов каза, че като млад фермер иска да вдъхнови и други млади колеги у нас за кариера в земеделието. 

Компания с принос в обучението на кадри стана „ЕвроФерт“.

„ЕвроФерт“ АД – Димитровград е един от лидерите в търговията с минерални торове. Вече 20 години компанията работи в подкрепа на българското земеделие, социално ангажирана е и подпомага развитието на аграрното образование в България.

Повече от 10 години „ЕвроФерт“ си сътрудничи с български университети. Редица са примерите, в които фирмата отделя средства за изграждането на лаборатории и закупуването на техника за нуждите на учебните заведения, Аграрен университет – Пловдив и „Тракийски университет“ – Стара Загора. Всяка година организира и студентски конкурси за Аграрния факултет в Стара Загора и Аграрния университет в Пловдив.

Отличието връчи Венелина Гочева, управител на Медийна група България, издател на вестниците „24 часа“ и „Български фермер“. Получи го Йордан Стойков, председател на Съвета на директорите на „ЕвроФерт“. "Благодарни сме, че усилията на ЕвроФерт не са останали незабелязани. Имам удоволствието от тази трибуна, на този форум, да изразя убеждението на ръководството ни, че парите похарчени в образованието са най-добра инвестиция", каза Стойков.

Стойков обяви, че фирмата му определя ваучер за друг победител от тазгодишното издание на конкурса -  за фирма "Агротайм", която бе отличена като агроииноватор за 2018 г. 

Млад агробизнесмен стана Милена Митова - Борисова,

която благодари на баща си - агробизнесменът от Търговище Божидар Митов.

"Той не ме послуша да ми подари кола за рождения ден, подари ми свинекомплекс", пошегува се Милена Митова - Борисова.

Милена е зоонженер, собственик и ръководител на 2 свинекомплекса в селата Алваново и Буйново в община Търговище. Успешно второ поколение в агробизнеса. След като завършва Аграрния университет в Пловдив, поема свиневъдната дейност от „Агроелит“ - фирмата на баща й Божидар Митов, и успява да удвои поголовието на отглежданите животни. Днес „Енола фарм“ реализира на пазара над 15 000 угоени животни годишно на обща стойност 3 милиона лева. Митова и съпругът и Стефан Борисов имат съвместно дружество „Енола Мес“, което освен че притежава кланица в гр. Велики Преслав, изгражда мрежа от магазини за продажба само на прясно месо.

Отличието връчи Виолина Маринова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Банка ДСК.

"За мен е голямо удоволствие да ви съобщя носителя за млад агробизнесмен за 2017 г. Както забелязах има много млади хора, които участват активно в земеделието. Банка ДСК подкрепя малките и средни предприятия и агробизнеса. Неслучайно нашият слоган е "Доверието е взаимно", каза Маринова. Тя подчерта, че банката чрез служителите и продуктите си дава възможност на земеделците у нас да се развиват.

На 28-мото издание на конкурса "Агробизнесмен на България" в десет категории бяха отличени най-добрите в сектора.
На 28-мото издание на конкурса "Агробизнесмен на България" в десет категории бяха отличени най-добрите в сектора.