Искам да ви уверя, че и в следващата година ще има пълна предсказумост в миниiтерството и структурите му, за да може агросекторът да работи. Така министърът на земеделието Румен Порожанов се обърна към присъстващите на церемонията по връчването на наградите "Агробизнесмен на България 2018". Конкурсът е организиран от най-авторитетния вестник за земеделие и агробизнес у нас "Български фермер".

"Това е един форум, който дава апогей на всяка една земеделска година. Смятам, че и настоящата стопанска и земеделска година, въпреки че имаше определени трудности, в определени отрасли, беше доста добра", заяви министърът. И добави, че годината не е била такава за редица други държави.

"Господ ни пожали, надявам се, че той ще бъде с нас и през следващата година", добави министърът. 

Аз имам изключителното удоволствие да мога да промотирам на най-различните форуми, вече и в арабските страни, похвали се той. Порожанов определи оценката за българския агросектор като изключително висока.

"Работим много усилено по закона за поземлените отношения, той имаше драфт в добро състояние, но по препоръка на парламента, пожелаха да включим арендата и опазването на земеделското имущество. В средата на следващия месец ще качим окончателния вариант за обществено обсъждане. Очакваме всяка от асоциациите и земеделците, да имат активна позиция, така че да се получи един добър документ, за да има устойчивост в сектора", заяви Порожанов.

"Имахме много разговори за това, че ние не искаме по никакъв начин да разбиваме това, което е добро взаимоотношение в земеползването. Единствено да уредим някои спорни моменти", каза министърът.

За обвързаните производства той обясни, че се е работило в посока да има справедливост в плащането - за плодове и зеленчуци, за животновъдството. Така че да се получи добра проекция, която да даде справедливост и да покрива себестойността на всеки продукт.

Важна е темата за ОСП, в момента дебатът тече. Основни теми, които вълнуват агросектора са: таванът на плащанията, процентът обвързано производство, какъв ще е стратегическият план. В момента се подготвя заданието за т.нар. слот анализ, който да изведе състоянието на всеки подотрасъл в сектора.

"Това ще е един изключително важен документ", каза министърът.  Заяви, че не е оптимист, че ще има одобрено законодателство в сегашния Европейски парламент, особено предвид това как върви дебатът по ОСП.

"Една дерогация не трябва да наруши финансирането по начина, по който се извършва в момента", каза Порожанов.

Министър Порожанов съобщи още, че утре стартира кръгла маса с големите търговци и производители, на която ще се дискутира как да се промотират българските продукти на пазара.