Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства.

Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

За щастие, те по-лесно се отстраняват от болестите, в много случаи минават с лека намеса.

Мътно вино

Това е типично за местни вина, произведени от круши, сливи и други плодове, съдържащи малко танинова киселина.

Също така се появява мътност, когато температурата на неферментиралото сладко вино се покачва.

Случва се и когато една напитка се прехвърля от хладно мазе в топла стая. Това е, защото при подходящи условия дрождите отново се активират, предизвиквайки вторична ферментация.

В първия случай проблемът се решава чрез избистряне на виното с желатин, яйчен белтък или други методи, във втория се спира краят на ферментацията, виното се защитава и се прецежда.

Покафеняване

Това се случва и, ако в суровия материал попадне гниещ плод. Постепенно кафяв цвят се появява отгоре надолу във виното, след което то става мътно.

Дефектът преминава и сам след няколко месеца, защото цветът пада като утайка на дъното и виното отново става прозрачно. За да ускорите процеса, можете да приложите филтриране или да започнете вторична ферментация.

Дефекти от метал

Появяват се, ако виното е било в метален контакт - образува се съединение, което оцветява напитката в черно. Това е силно забележимо при белите вина.

С течение на времето, почерняването може и да премине от самосебе си, но избистрянето с желатин помага.

Миризма и вкус на яйца

Появява се в при твърде силно опушване на бъчви със сяра, или когато езаразено виното с диви дрожди, които произвеждат сероводород. Въздухът помага да се елиминира неприятната миризма, с течение на времето вкусът се стабилизира.