Интензивното земеделие все повече налага приложението на листни торове като част от технологията на отглеждане, категорична е Татяна Михайлова, изпълнителен директор на Екофол. Ефектът от тях е двоен, от една страна се увеличава рентабилността от приложението на листния тор, като коректор на почвеното хранене, а от друга – той е биостимуратор на растежа, работи за по-високи добиви и по-качествена продукция.

В много райони на страната се обособиха големи земеделски стопанства, които логично се стремят и към по-високи добиви. Не само Добруджа, но и в почти цяла Северна България, както и в част от Южна, има огромни полета, на които се отлежат само и единствено полски култури.

Разбира се, всеки район си има особености, които спъват производството. Може да са почви, специфичен микроклимат, и т.н., така че със сигурност културите се нуждаят от сериозно обгрижване, ако целта е отличен добив.

Къде обаче е слабото място при интензивното зърнопроизводство?

При реколтирането на високопродуктивни сортове и хибриди, се получава по-голям износ на хранителни вещества от почвата. Така необходимостта от микроелементи става по-голяма. Внесените в почвата минерални торове обезпечават нуждите на растенията от макроелементи, но микроелементите не са достатъчни, а и често са в трудноусвоими форми.

Още по темата, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 15 ноември.